Захариева: Бугарија ги блокира преговорите за Северна Македонија поради говорот на омраза
 

Бугарија ќе го блокира почетокот на преговорите на Република Северна Македонија со Европската Унија  сè додека не го напушти говорот на омраза кон сè што е бугарско, изјави вицепремиерката и министерка за надворешни работи на Бугарија, Екатерина Захариева, пренесува „Бгнес“.

Според неа, односите меѓу Бугарија и Македонија треба да ги имитираат односите меѓу Шпанија и Латинска Америка.

„Проблемот со историјата е дека погрешните и лажни толкувања на настаните, луѓето и настаните имаат директно влијание врз тековните настани и ова создава говор на омраза и негативна кампања против Бугарија и Бугарите, нешто што за нас е апсолутно неприфатливо“, вели Захариева.

Таа ја обвинува македонската политичка елита дека ги потрошила последните 30 години од независноста од Југославија за да го стимулира и толерира овој говор на омраза, нешто што, според неа, на крајот ги погодило обичните луѓе во земјата.

„Бугарија никогаш не го негирала правото на постоење на македонската држава, нејзиниот суверенитет и желбата да го нарекуваат нивниот јазик како што сакаат. Но, сето ова не треба да биде на штета на лагите и негирањето на начинот на создавање на нацијата“, нагласи Захариева.

Таа вели дека, на пример, учебниците учат на омраза и велат дека сите Бугари се фашисти, во врска со фактот дека Бугарија била сојузник на нацистичка Германија, која ја окупирала Македонија за време на Втората светска војна.

Бугарската министерка, исто така, вели дека Македонија има солидно искуство во непочитување на билатералните договори.

Друга загрижувачка точка за Бугарија, според неа, е можноста за македонски територијални претензии и нејзините тврдења за постоење на македонско малцинство во Бугарија.

„Ова е уште еден обид за нарушување на историјата, што создава основа за иредентизам. И земји како Шпанија, на пример, се добро свесни за опасностите од иредентизмот“, рече таа.

„Софија инсистира РСМ да признае дека двете земји имаат заедничка историја и јазик и смета дека Словените од Северна Македонија се Бугари кои зборуваат дијалект на бугарски јазик и на кои им е наметнат нов идентитет и македонски јазик од поранешниот комунистички режим во Југославија“, пишува агенцијата „Бгнес“.