Вo „АЏИБАДЕМ СИСТИНА“ најсовремен и докажан третман на пациент со Ковид-19 Клиничката болница „Аџибадем Систина“ располага со комплетно кадровски и технолошки опремен Центар за третман на пациенти со Ковид-19. Центарот има посебен влез и е целосно изолиран и одделен од другите оддели во болницата, со цел да се обезбеди максимална заштита за пациентите и медицинскиот персонал. Приемот на пациентите се одвива според строго утврден протокол, по претходна консултација со инфектолог. Закажувањето на консултација со инфектологот се изведува преку Контакт центарот на болницата 02/30 99 500, а докторот е достапен и преку услугата за online консултации.

Лекувањето на пациентите во Ковид-центарот се одвива според строго одобрени протоколи на Светската здравствена организација, Министерството за здравство на Македонија, како и според веќе утврдените протоколи на здравствената групација „Аџибадем“ и на престижната JCI организација. Во третманот на пациентите со Ковид-19 е вклучен еминентниот инфектолог д-р Патриција Каламарас и д-р Хараламбос Сидиропулос. Во зависниот од здравствената состојба и настанатите компликации во грижата за Ковид-пациентите на располагање е целиот експертски мултидисциплинарен тим од 260 специјалисти и искусни медицински сестри.

Покрај третманот на Ковид-пациентите, Клиничката болница „Аџибадем Систина“ е единствената болница во земјава која ги нуди сите достапни тестови за детекција на коронавирусот со експресни резултати: стандарден и итен PCR молекуларен тест, како и брзи серолошки тестови за детекција на антителата IgG I IgM.  Болницата нуди и можност за организирано тестирање на територијата на цела Македонија, со мобилна екипа, а по претходно барање од институции и организации.

Клиничката болница „Аџибадем Систина“ е првата болница во земјава и регионот која со примена на ЕКМО технологија го спаси животот на 45 годишен пациент со Ковид -19 во исклучително тешка здравствена состојба со прилично напредната ковид–пневмонија.  Во третманот на пациентот беше вклучен мултидисциплинарен тим доктори од болницата „Аџибадем Систина“ – д-р Митко Караѓозов, шеф на тораковаскуларна хирургија, проф. д-р Александар Николиќ, шеф на кардиохирургија, д-р Димче Славевски, шеф на кардиохируршка анестезија со интензивно лекување, Петар Трајкоски и Сашо Стоилов, кардиоперфузионисти, д-р Никола Шиков, шеф на општа – интензивна нега и инфектолозите д-р Патриција Каламарас и д-р Хараламбос Сидиропулос. Ова е и првиот пациент во Македонија кој е излекуван од Ковид-19 со примена на оваа технологија. Отсега овој апарат ќе се применува и при лекувањето на други пациенти со тешки компликации предизвикани од инфекцијата со коронавирусот.


Вести

Седум града со над 100 активно заразенни со коронавирус

Во моментов во земјава како активни се водат 2.323 случаи на заразени со коронавирус. Од нив, во седум македонски градови има над 100 заразени. Најмногу активни случаи има во Скопје (684), по што следат Куманово […]

Бизнис и економија

Осумте банки заинтересирани за соработка со Пошта до крајот на месецот треба да достават понуди

– До крајот на месецот банките кои изразија интерес да го вршат платниот промет во единиците на Пошта треба да одговорат на писмото што го испрати Пошта до нив за условите што ги нудат, по […]

Субвенции од државата за плати досега побарале 12.380 компании - МИА
Вести

Четврти сет мерки – 470 милиони за поддршка на граѓаните и стопанството, според опозицијата Христијан Мицкоски, четвртиот пакет е задоцнет

– Преку нов пакет економски мерки вреден 470 милиони евра Владата ќе се обиде во третиот квартал од годинава да го спречи падот на БДП од вториот квартал и со зголемена економска активност и јавна […]

Биди првиот кој ќе коментира

Вашиот коментар

Твојата е-маил адреса нема да биде објавена.


*