(Видео) Докторите порачуваат: Неуморно се бориме за здравјето и животот на сите пациенти 

Здравствените работници преку видео обраќање до јавноста бараат поддршка од граѓаните. Тие апелираат да се почитуваат мерките за да може да им се помогне и на нив, кои, како што велат, изминативе 9 месеци се во првите борбени редови.

Исто така додаваат дека неуморно го даваат својот максимум во третманот и грижата за пациентите, а дека капацитетите на болниците се веќе преполнети, па динамиката на излекување и прием на нови пациенти е се потешко одржлива. Целиот медицински персонал, како што велат докторите Милена Стевановиќ, Дејан Докиќ, Калина Гривчева-Старделова, Илир Демири, Ирена Рамбабова Бушљетиќ, Димитар Каркински и медицинскиот техничар Сабри Азири, е преморен, но тие не се откажуваат во грижата за пациентите.

„ Ангажирани сме цело време со сета наша желба да дадеме најдобро што можеме. Одамна престанавме да пресметуваме работно време. И ние имаме семејства, имаме деца, имаме постари родители. И ние не сакаме да ја однесеме болеста дома, ниту пак да се разболиме. Се трудиме и ќе настојуваме ниту еден пациент да не остане без потребната медицинска заштита за третман во болнички услови. Ова ќе трае и само сплотени можеме да дадеме придонес, за да можеме да им помогнеме на нашите пациенти. Ве молиме! Придржувајте се до препораките, носете ги маските, одржувајте ја дистанцата. Само така ќе излеземе победници во оваа битка“, порачуваат докторите.

Носењето на заштитна маска, одржувањето на физичка дистанца, негрупирањето како и честото миење на рацете се клучните мерки во справувањето со ковид-19 кризата. Докторите со апел до граѓаните, да бидат одговорни и да се грижат за сопственото здравје и здравјето за најблиските.