Утре авионско прскање против комарци во општините Велес и Чашка


Со контрола од стручно лице од Центарот за јавно здравје, утре во раните утрински часови од 5 до 6:30 часот во Велес и околината ќе се изврши трето авионско третирање против комарци.

Како што информираат од Општина Велес, третирано ќе биде подрачјето на езерото „Младост“, селото Отовица, месноста Јарбош, течението на Вардар од север од Башино село низ Велес до вливот на реката Бабуна и село Горно Караслари.

На запад границата на третираното подрачје започнува од населбата Превалец, преку населбата Керамидна кон фабриката „Киро Ќучук“ и селото Горно Оризари.

Со третирањето ќе биде опфатено целото подрачје на градот и околината, како и целото течение на реката Вардар. И годинава активностите се спроведуваат на целото подрачје на езерото „Младост“ со непосредната околина.

Во утрински часови од 5 до 8 часот утре на територијата на Општина Чашка, пак, ќе се изврши второто авионско прскање против комарци за оваа година.

Како што информираат од Општина Чашка прскањето ќе биде со широкопојасен инсектицид одобрен од Бирото за лекови.

И од двете општини со предупредување до пчеларите да ги затворат кошниците со пчели три до четири часа пред и по прсакањето, поради можност од дејство на средството за прскање на пчелните семејства.

Доколку временските услови бидат неповолни авионското прскање во двете општини, како што се посочува, ќе се изврши наредниот ден на 14 јули.

Вести

Западна Австралија ја легализира еутаназијата

Парламентот на австралиската сојузна држава Западна Австралија денеска изгласа закон со кој се легализира еутаназијата, доброволно и потпомогнато завршување на животот. Со тоа таа е втора австралиска држава во која е легализирана еутаназијата. Австралиската сојузна […]

Балкан

Грција испрати дописи до ОН и Советот за безбедност за Меморандумот меѓу Турција и Либија

Министерството за надворешни работи на Грција синоќа испрати дописи до Генералниот сектретар на Обединетите нации и до Претседателот на Советот за безбедност во кои се објаснети грчките позиции и правните аргументи поврзани со морското право […]