Презентација на препораките од проектот „Начини на јакнење на иновацискиот екосистем“

Фондот за иновации и технолошки развој, во соработка со Делегацијата на Европска Унија во Република Северна Македонија, денеска ќе одржи презентација на препораките од студиите на одржливост во рамките на проектот „Начини на јакнење на иновацискиот екосистем“, финансиран преку претпристапните фондови на Европската Унија.

– Целта на проектот е да се скенира моменталната состојба на мерки и институции кои нудат поддршка за иновации и развој како и да се дефинираат идни мерки за поттикнување на соработката меѓу академската заедница и бизнисот. Меѓу другото се препорачува и потенцијално ребрендирање и репозиционирање на ФИТР како и развој на нови инструменти за академски истражувања со комерцијални цели, соопштија од Фондот за иновации.


Вести

Европски избори: Различни правила од земја до земја

Секоја држава членка на Европската унија сама ги одредува правилата за изборите за Европскиот парламент. Кој кога гласа ? Британците и Холанѓаните гласаат во четврток на 23 мај, Ирците на 24 мај, Летонците, Малтежаните и […]

Вести

Нови рочишта за „Триста“, „Титаник“ и „Тарифа“ на СЈО

Во Кривичниот суд во Скопје за денеска се закажани рочишта за предметите на Специјалното јавно обвинителство „Триста“, „Титаник“ и „Тарифа“. Во „Триста“ обвинет е поранешниот помошник министер за внатрешни работи Ѓоко Поповски за злоупотреба на […]

Вести

Пробни прелети за потребите на НАТО мисијата „Air Policing“

Со два прелета во воздушниот простор на Република Северна Македонија изутринава од 7:30 до 9:30 часот ќе се изврши првиот пробен прелет за потребите на НАТО мисијата „Air Policing“ (чување на воздушниот простор). Прелетот ќе […]