Превентивно-едукативна акција „Безбедни училишта – безбедни првачиња““

Републичкиот совет за безбедност во сообраќајот и патиштата (РСБСП) ќе спроведува акција „Безбедни училишта – безбедни првачиња“ која почна денеска во ООУ „Киро Глигоров“ во скопската општина Центар, а во наредните два месеца ќе се реализира во 50 училишта во повеќе од 30 општини.

Целта на акцијата, како што информираат од РСБПС, е оспособување на децата од прво одделение за безбедно движење до училиштето и назад до својот дом, сообраќајна едукација и нивна поголема видливост во сообраќајот. За таа цел 4.000 првачиња ќе добијат безбедносни флуоресцентни елечиња.

Покрај флуоресцентни елечиња, во рамки на превентивната акција ќе бидат организирани и едукативни предавања, со цел едукација и запознавање на децата-првачиња со основните правила и прописи во сообраќајот.

Едукативните настани ќе бидат надополнети со повеќе сообраќајно едукативни материјали – боенки, распоред за часови, сообраќајна лектира и друг едукативен материјал. Главниот „јунак“ на настаните ќе биде маскотата „Кучето пази“, кое има за задача да им пренесе на децата „тајни“ и корисни совети за тоа како безбедно да учествуваат во сообраќајот, каде смеат и каде не смеат да играат, како да ја поминуваат улицата и што треба да прават кога се возат во автомобил.

– Децата се нашата иднина и нашето најголемо богатство. Детската љубов нема граници, ниту пак нивниот живот има цена. Се грижиме за безбедноста на децата во сообраќајот, тоа е наша привилегија, наша обврска и наш заеднички приоритет – потенцираат од РСБСП и Триглав Осигурување, во најава на новата сообраќајно превентивна акција, насловена како „Безбедни училишта – безбедни првачиња“, велат од РСБСП.

Сообраќајната култура, етиката и навиките на однесување во сообраќајот се учат од најмала возраст., потенцираат од РСБСП.

– Единствено преку континуирана едукација, преку силни и континуирани сообраќајно превентивни и едукативни кампањи, наменети пред сѐ за децата, може долгорочно и трајно да се унапреди безбедноста на сообраќајот на патиштата. Токму тоа е целта на акцијата „Безбедни училишта – безбедни првачиња“. Фокусот на оваа акција се токму најмалите, тие кои се најранливи, најнебезбедни, но и најподготвени брзо и ефикасно да учат и да го применуваат тоа што го научиле, се додава во соопштението од Републичкиот совет за безбедност во сообраќајот и патиштата.

Од Советот апелираат за безбедно и одговорно учество во сообраќајот, особено во близина на училишта и градинки и на сите останати места, каде има зголемено учество на децата во сообраќајот.