Пакетот социјални закони денеска пред пратениците


Собранието на Република Северна Македонија денеска ќе ги продолжи 98-та и 93-та седница, на која пред пратениците се пакетот социјални закони.

На дневен ред на 93-та седница, се останати предлог законот за социјалната заштита, за социјална сигурност за старите лица и за заштита на децата, сите три по скратена постапка.

Овие закони кои беа презентирани во септември треба да овозможат воведување гарантиран минимален приход што ќе овозможи зголемување на помошта што корисниците ја добиваат од државата, како и олеснување на достапот до детски и образовен додаток.

Во рамки на продолжението на 98-та седница, пратениците денеска ќе треба да гласаат, откако вчера дискутираа по предлог законите за данокот на додадена вредност и за вработување и осигурување во случај на невработеност, двата во прво читање. На дневен ред на 98-та седница се наоѓаат повеќе закони во прво читање, меѓу кои Законот за катастар на недвижност, за урбанистичко планирање, за минимална плата, за волонтерството , како и годишни извештаи за работењето и финансиски планови на повеќе агенции и државни комисии.

Во Собранието, денеска се закажани и седници на собраниските комисии за финансирање и буџет и на законодавно-правната комисија.

Вести

Парламентот и изгласа недоверба на Владата на Молдавија

Пратениците во молдавскиот Парламент денеска  и изгласа недоверба на владата. Владата доби доверба од 63 пратеници, додека 101 го поддржаа предлогот за недоверба на  владата. Владата предводена од премиерката Маја Санду беше избрана само пред […]

Вести

Холандскиот сенат го ратификуваше Протоколот за НАТО

Холандскиот сенат попладнево го ратификуваше Протоколот за пристапување на Северна Македонија во НАТО. Информација на неговиот Фејсбук профил ја сподели министерот за надворешни работи Никола Димитров. По добивањето зелено светло од Холандија, Протоколот за НАТО […]

Вести

На судењето за „Трезор“ се репродуцираат снимки од главната расправа

Со репродуцирање на снимките од главна расправа од септември минатата година на која се изведуваат материјални докази, во Кривичниот суд  денеска продолжи судењето за набавката на опрема за следење на комуникациите за потребите на Петтата […]