Поради болеста „син јазик“ денеска затворен добиточниот пазар во Трубарево


Драстично намалена бруцелозата кај крупниот добиток - МИА

Скопје, 21 јули 2020 () – ЈКП „Гази Баба 2007“ ги известува сточарите, трговците и угостителите дека добиточниот пазар во населеното место Трубарево денеска нема да работи.

 

 

Како што соопшти Општина Гази Баба, причината за затворање на пазарот е појавата на болеста „син јазик“ кај говедата, овците и козите.

– Согласно препораките од Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) пазарите нема да работат се додека трае оваа епидемиолошка состојба, се вели во соопштението од Општина Гази Баба.