Обезбеден грант за санација на санитарните јазли во гевгелиската гимназија


Општина Гевгелија од УСАИД доби грант од 1,5 милиони денари за санација на санитарните јазли во средното општинско училиште „Јосиф Јосифовски“ во Гевгелија.

Гевгелискиот градоначалник Сашо Поцков и претставници на Македонскиот центар за граѓанско образование, денеска потпишаа и Меморандум за соработка на Општина Гевгелија со УСАИД во рамки на проектот за меѓуетничка интеграција на младите во образованието.

-Со доделениот грант ќе бидат реновирани санитарните јазли во источниот и западниот блок на училиштето, а денеска ќе биде објавен и јавниот повик кој ќе трае две недели и на кој ќе можат да се јават сите заинтересирани изведувачи, велат од Општината.

Со реновирањето на санитарните јазли што се очекува да започне во втората половина на август и да заврши во септември, како  и изградбата и опремувањето на новите 14 училници која е во финална фаза,  гевгелиските гимназијалци во новата учебна година ќе следат настава во целосно подновени услови.

Вести

По 100 години Германија воведува воени рабини

Германската влада денеска донесе одлука да  врати рабини во воена служба по повеќе од 100 години, како што беше предложено претходно од централниот Совет на Евреите. „Денеска ние дадовме важен пример на нашите еврејски војници“, […]

Вести

ВМРО-ДПМНЕ најави амандмани на Законот за јазиците, партиите на Албанците против негова измена

Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ најави дека многу скоро ќе поднесе амандмани на Законот за употреба на јазиците, со кои, како што велат од партијата, ќе значат негово усогласување со препораките на Венецијанската комисија. Претседателот на […]

Вести

Илиевски најави кривична за Инспекцискиот совет зашто не постапил по одлуката на Антикорупциска

Инспекцискиот совет кој е формиран од Владата работи контра Антикорупциската комисија во однос на донесената одлука за поведување дициплинска постапка против главниот просветен инспектор Африм Салиу. Тоа е незаконито, несовесно и непрофесионално работење на претседателката […]