Конференција: Се уште големи разликите во развиеноста на општините и регионите

Изминатите две години се обезбедени 12 милиони евра за поттикнување на рамномерениот регионален развој. Реализацијата е значително висока, над 95 проценти. Минатиот период, од 2008 до 2017 година, за оваа намена биле планирани вкупно 30 милиони евра, а реализацијата изнесувала над 55 отсто, рече денеска заменик – минизтерот за локална самоуправа, Дејан Павлески.

Павлески на меѓународната научна конференција „Добри практики за регионален развој во Источниот регион“, истакна дека, сепак, се уште разликите меѓу регионите во однос на развиеноста се големи. Разлики има и внатре, во регионите, како и во општините, урбани и рурални.

-Интенцијата е да се зголемат средствата за рамномерен регионален развој и за наредната година, а центрите за развој на планските региони и општините ќе мора да предлагаат проектите кои се ефикасни и приоритетни за регионите, нагласи заменик-министерот.

Градоначалникот на Општина Штип, Благој Бочварски истакна дека соработката меѓу општините и регионите треба да зајакне. само така, според него, ќе се почувствуваат придобивките од рамномерниот развој.

Претседателот на Советот на градоначалници на Источен плански регион, Николчо Илијев рече дека за земјава е многу важен регионалниот развој за да се стопира миграцијата на младите и на населението воопшто. Искуствата од соседните земји говорат дека одлуките за развој на регионите се носат веднаш, не се оставаат за некој друг ден.

Дводневната конференција се одржува во штипскиот Мултимедијален центар „Кири Глигоров“. Се очекува заклучоците што ќе бидат донесени, да послужат во изготвувањето на новата десетгодишна стратегија за рамномерен регионален развој.

Организатор на конференцијата е Центарот за развој на Источен плански регион, со финансиска поддршка на Швајцарската амбасада и Министерството за локална самоуправа.

Вести

За Макрон прерано е за преговори, Меркел се надева на компромис

Францускиот претседател Емануел Макрон смета дека Северна Македонија и Албанија треба уште малку да се стрпат пред да добијат одобрение за почеток на преговори со ЕУ. На заедничката прес – конференција со германската канцеларка Ангела […]

Вести

Сириската војска влезе во Рака и поставува набљудувачки места

Група сириски војници влезе во градот Рака и започна со поставување набљудувачки места, објавија локалните медиуми. Веста дојде само неколку дена откако курдските сили, кои го зазедоа градот од Исламската држава, склучија договор со сириската […]

Вести

Судењето за насилствата пред Општина Центар продолжува на 18 ноември

Судењето за насилствата пред Општина Центар во јуни 2013 година продолжува на 18 ноември откако денеска постапката почна одново поради истек на 90 дена од одржување на последното рочиште. За следното рочиште повикан е како […]