Државен натпревар по прва помош под мотото „Твоето незнаење чини живот“


Државен натпревар на екипите по прва помош под мотото „Твоето незнаење чини живот“ ќе се одржи денеска и утре во Битола, во организација на Црвениот крст.

Од Црвниот крст информираат дека на натпреварот ќе учествуваат 28 екипи. Натпреварот ќе се одвива во две траектории, на секоја ќе настапат по 14 екипи Ќе се работи на седум работни места од кои четири ќе бидат од првата помош на кои ќе бидат опфатени 12 повреди и една реанимација за срцево-белодробно оживување, две работни места ќе бидат со забавно-рекреативен карактер и на едно место ќе има тематика за познавање од областа на дисиминација.

Свеченото отворање на Државниот натпревар на екипите по прва помош ќе се одржи денеска кај градскиот парк во Битола, а прогласувањето на победници ќе биде утре на плоштадот Магнолија.

Вести

Нема „Бадентер“ за измени на Законот за употреба на јазиците

Опозициската ВМРО-ДПМНЕ најавува амандмани за Законот за употреба на јазиците, но кај партиите од албанскиот блок не постои расположение за поддршка, а нивниот глас е важен, бидејќи за усвојување е потребно Бадентерово мнозинство. Претседателот на […]

Вести

Ветингот на „стенд бај“ до изборите

Дебатата за ветинг, како и започнувањето на процесот не може да се заврши пред изборите, рече министерката за правда Рената Дескоска, образложувајќи дека за да се почне процес на ветинг во правосудството потребно е двотретинско […]

Вести

По 100 години Германија воведува воени рабини

Германската влада денеска донесе одлука да  врати рабини во воена служба по повеќе од 100 години, како што беше предложено претходно од централниот Совет на Евреите. „Денеска ние дадовме важен пример на нашите еврејски војници“, […]