Десет јавни чешми во тетовските села со неисправна вода за пиење


Десет јавни чешми во тетовските села со неисправна вода за пиење - МИА

Тетово, 25 август 2020 () – Водата за пиење од десет јавни чешми во рурални места во тетовско не одговара според соодветниот правилник за безбедност и квалитет на водата за пиење, покажале најновите испитувања на Центарот за јавно здравје од Тетово. Поради тоа, таа вода не се препорачува да се пие се додека не се дезинфицира.– Според Правилникот за барање за безбедност и квалитет, водата за пиење не одговара во следните населени места: с.Теарце-Амбуланта, берберница кај Горна Џамија, с.Доброште, куќа на Македонско маало, чешма кај Џамијата (Општина Теарце), и во с.Селце чешма кај Џамија, чешма помеѓу с.Селце и с.Вејце кај бачилата, с.Вејце чешма кај мост, чешма кај Џамија, с.Ѓермо чешма кај река, чешма кај Џамија, чешма под школо-Пасишта (Општина Тетово), стои во соопштението на Центарот за јавно здравје до Центарот за управување со кризи.

Според д-р Ратко Давидовски, специјалист по здравствена екологија и хигиена во Центарот за јавно здравје од Тетово, станува збор за микробиолошка неисправност.

– Забележано е присуство на доминантно колиформни бактерии кои не се од фекално потекло, но се индикатор дека ако не се дезинфицира водата може да настанат проблеми по човековото здравје и посебно во гастро-интестиналниот тракт (внатрешни органи), потенцира Давидовски.

Стручното мислење и препораката кои се доставуваат до државниот здравствен и санитарен е да не се пие таа вода се додека со дезинфекција не се доведе во ред водата за пиење.

– Причини за ваквите појави е што не се врши соодветно одржување на изворите, каптажите и водоводната мрежа. Потоа, немање на заштитни зони околу изворите со вода. Трето, најголемата причина е невршење на дезинфекција што најчесто се прави со хлорни препарати, ввели д-р Давидовски.

Според шест месечниот извештај на Центарот за извршени испитувања на мостри вода во руралните места покажуваат 65,52 отсто бактериолока неисправнност и 11,33 % физичко-хемиска неисправност (матност).