Честитка од МД „Илинден“ по повод Денот на сесловенските просветители Кирил и Методиј


Честитка за  Велигден од МД „Илинден“ и МАЕИ - МИА

Дебар, 24мај 2020 () – По повод 24 Мај, Денот на словенските просветители светите Кирил и Методиј, македонското друштво „Илинден“-Тирана упати честитка до Поглаварот на МПЦОА, архиепископот г.г.Стефан и до сите Македонци каде и да се.


 

– Дозволете ми во мое лично име, во име на друштвото и на сите Македонци во Албанија, Вам лично, на Вашето свештенство и на сите православни верници, да ви го честитам 24 Мај, Денот на македонските и сесловенските просветители и учители, светите браќа Кирил и Методиј, стои во честитката.

Се додава дека со празнувањето им се оддава почит на светите браќа од Солун, Кирил и Методиј, како основоположници на словенската писменост и литература, основачи на првата словенска азбука – глаголица, заслужни за културниот развој како на македонскиот народ, така и на сите словенски народи.

-Нивниот огромен придонес во битката против заборавот и незнаењето е од непроценлива вредност, бидејќи само пишаниот збор е тоа што останува и преку кој се пренесува знаењето и мудроста на човекот. Делото на светите Кирил и Методиј живеело со векови,живее и ќе живее за навек. Нека ни е честит денот на сесловенските просветители Св.Кирил и Методиј, се наведува во честитката  на МД „Илинден“-Тирана.