Месечен извештај на Хелсиншкиот комитет за почитување на темелните права во април


Пријави за прекршување на работнички права до Хелсиншкиот комитет поднеле 363 работници - МИА

Скопје, 13 мај 2020

Во текот на април 2020 година, Хелсиншкиот комитет за човекови права продолжи со мониторингот на мерките на Владата, особено во контекст на почитување на темелните права во рамки на Поглавјето 23.

На линковите подолу може да го преземете априлскиот месечен извештај, во кој е опфатена состојбата со работничките права, случаите на дискриминација и семејно насилство, проблемите со кои се соочуваат лицата со попреченост во вонредна состојба, како и преглед на пријавите за говор на омраза во овој период.

на македонски јазик: https://mhc.org.mk/wp-content/uploads/2020/05/mesechen-izveshtaj_april-2020.pdf

на албански јазик: https://mhc.org.mk/wp-content/uploads/2020/05/mesechen-izveshtaj_april-2020_al-1.pdf

Со почит,

Хелсиншки комитет за човекови права

__________________________________________________________________________ овие текстови ги објавува во интегрална и оригинална форма и не е одговорна за нивната содржина, ниту за евентуалните правописни недоследности или печатни грешки.

 


Вести

Историчарите со мали поместувања напред, но засега без договор за Гоце Делчев, Заев верува во решение преку взаемно почитување

– По два дена разговори во Скопје македонските и бугарските историчари не постигнаа напредок во однос на Гоце Делчев, кој и понатаму останува пречка на сопнување. Има нови предлози и идеи за кои засега не […]

Вести

Нови предлог-мерки за заштита од Ковид-19, откако бројот на новозаболени стана загрижувачки

– Поради високата стапка на новозаболени од Ковид-19, Комисијата за заразни болести вчера донесе нови предлог-мерки со кои се забранува организирање на настани, се скратува работното време на сите економски субјекти до 23 часот, и […]

Вести

Белгија прогласи највисок степен на тревога поради Ковид-19

Белгиските власти поради огромниот пораст на бројот на заразени и хоспитализирани лица во новиот налет на коронавирусот, вечерва прогласија највисок степен на тревога во земјата. – Бројот на инфекции се зголемува секојдневно и тоа многу […]