Македонски полициски синдикат со апел МВР и вработените да не користат за дневно-политички препукувања


14 јануари 2020

За крај уште еднаш ги повикуваме сите раководни структури во МВР на сериозности и професионалност и невмешување на Министерството во дневно политички настани и препукувања, а вработените во МВР

Македонските Полициски Синдикат како репрезентативен сидикат во Министерството за внатрешни работи на Република Северна Македонија, будно ги следи последните случувања во Министерството за Внатрешни работи и во јавноста, поради што чувствуваме потреба од наша реакција и укажување, а се со цел заштита на угледот на вработените во Министерството за внатрешни работи и самото Министерство како и животот и сугирноста во извршувањето на секојдневните работните задачи на нашите членови и сите вработени во МВР, воопшто.

Повод за ова обраќање се големиот број на реакции упатени на наша адреса од страна на наши членови вработени во Министерството за внатрешни работи, поради зачестените неосновани напади по социјалните мрежи и интернет портали каде се објавуваат невистинити фотографии и се пласираат лажни вести за вработените во МВР како во униформа така и во цивилна облека како и фотографии од цивилни и полициски возила, а кои се насочени кон наводни злоупотреби во однос на професиналното работење и злоупотреби на материјално технички средства и опрема на МВР. Сакаме да потенцираме дека на овој начин се врши психички притисок над вработените во Министерството, поради што може да настанат пропусти во работењето, а со тоа индиректно да биде загорзена безбедноста на државата, граѓаните и нивите имоти.

Пример за ваквите рекации се последните објави по некои интернет портали и социјалните мрежи каде се објавуваат фотографии од цивилни возила за кои се тврди дека се во сопственост на МВР и лица кои се вработени во МВР за кои се тврди дека наводно ги управуваат тие возила и прават злоупотреба со истите. Како пример го посочуваме последното фотографирање на возила во гаражите во комплексот на ,,Џевахир“ кога во тек била акција на откривање и фаќање на сторители на кривично дело, а со самото објавување на фотографии во јавноста се загрозуваат животите на вработените во МВР и нивните семејства како и се става под знак прашалник успешноста на самата акција.

Сакаме да потенцираме и бараме од новиот министер во МВР г-дин Наќе Чулев, Дополнителниот Министер во МВР г-ица Славјанка Петровска, Заменик Министерот во МВР г-дин Д-р Агим Нухиу, Директорот на БЈБ г-дин Сашо Тсевски и Зам.Директорот на БЈБ г-дин Бесим Деари за секој поединечен случај да поведат постапка со цел утврдување на одговорност кој сликал и зошто ги објавил тие фотографии имајќи во предвид дека станува збор за кривично дело ,, неовластњно снимање“, кое е инкриминирано во член 152 од Кривичниот Законик на РСМакедонија и кривично дело „ злоупотреб на лични податоци“ кое е инкриминирано во по член 149 од Кривичниот Законик на РСМакедонија.

Исто така го повикуваме раководството на МВР преку Одделот за внатрешна контрола и професионални стандарди да ги провери објавите и доколку постои злоупотреба од страна на службени лица од МВР да превземе соодветни мерки и активности согласно законските прописи во Република Северна Македонија и согласно правните акти во МВР.

Воедно ги замолуваме граѓаните да не фотографираат возила за кои претпостапуваат дека се од МВР и дека наводно се злоупотребуваат затоа што е можно со истите да се врши службено дејствие кое истото би го прекинале и деконспирирале, а доколку било кој граѓанин на Република Северна Македонија има било какво сознание за злоупотреба од вработени во МВР да го пријави до надлежните институции.

За крај уште еднаш ги повикуваме сите раководни структури во МВР на сериозности и професионалност и невмешување на Министерството во дневно политички настани и препукувања, а вработените во МВР ги охрабруваме секој притисок и закани по било кој основ без разлика дали е тоа политички, верски или било кој друг да го пријавуваат кај нас, а се со цел навремено постапување и превземање на мерки за заштита на нивните права.

Македонски полициски синдикат, претседател, Д-р Марјан Кицев


Вести

Пратениците ги донесоа измените и дополнувањата на Законот за Собранието

– Уште подобро етаблирање на Парламентот како вистински претставник на граѓаните и како независен носител на законодавната власт преку унапредување на неговите служби, ќе овозможат измените и дополнувањата на Законот за Собранието на Република Северна […]

Вести

Судот ја повика докторката да ја образложи здравствената состојба на Тони Трајковски

– Судот ја повика на следното рочиште за „ТНТ“ докторката која на обвинетиот Тони Трајковски му издала медицинска документација за јавно да ја образложи здравствената состојба на обвинетиот и причините за неговата спреченост да присуствува […]

Вести

Премиерот на Русија, Медведев поднесе оставка (ДПЛ)

Дмитриј Медведев денеска поднесе оставка од функцијата премиер на Русија, јави руската државна агенција ТАСС.   Тој одлуката ја донел по разговорот со рускиот претседател Владимир Путин, кој предложи нова функција во Советот за безбедност […]