Денес ќе се одржи сенароден протест пред Владата на Македонија


Повеќе политички партии и граѓански организации повикаа на протест пред Владата поради нејзината намера да го потпише францускиот предлог кој е исклучително лош за Македонскиот народ и македонските национални интереси:

 

 

“Таканаречениот француски предлог е уште еден обид на власта да го амортизира гневот на народот против бугаризацијата спроведувана со амин на ЕУ!

Нема никаков нов француски предлог, како што потврди и француската амбасадорка од Бугарија. Остануваат клучните негаторски барања од страна на Бугарија, додека македонскиот јазик ќе го толкува Софија како дијалект на бугарскиот јазик!

Алармираме на опасноста од изјавата на министерот Бујар Османи, кој потврди дека оваа нацрт-рамка може да се потпише веднаш штом ја усвои Владата, со што целосно ќе се заобиколи македонското Собрание!
Апелираме на будност од македонскиот народ и подготвеност за отпор против последните обиди за ништење на македонската држава од страна на СДС и ДУИ!

Бараме отфрлање на францускиот предлог и прекин на преговорите со Бугарија!
Никаква интеграција во ЕУ не може и не смее да биде по цена на македонската државотворност!
НЕ ВО ЕУ ПО СЕКОЈА ЦЕНА!”

https://www.facebook.com/events/576070544105094/?ref=newsfeed