Дебата за притворот и други мерки за обезбедување присуство на обвинетиот

Во организација на Подружницата на Здружението на судии при Основниот суд Скопје 1,  во соработка со Академијата за судии и јавни обвинители, а со финансиска поддршка на Мисијата на ОБСЕ во Скопје, денеска беше одржана првата дебатна средба за судиите од Кривичниот суд на тема „Притворот и други мерки за обезбедување присуство на обвинетиот“.

На дебатата, како што се наведува во соопштението од Кривичниот суд, биле истаканати предизвиците и проблемите со кои се соочуваат судиите од одделите на претходна постапка, судечките судии, судиите за малолетници и судиите во Кривичните совети при практична примена и одлучување по предлозите за определување мерка притвор и други мерки за обезбедување, ценење на законитоста при лишување од слобода на осомничените лица, оцена на основаното сомневање и основите за определување на притворот, роковите, почитување на принципот на еднаковост на оружјето, образложувањето на одлуките, јавноста во постапката и можноста за јавно објавување на решенијата од претходна постапка, како и други мерки за обезбедување присуство поврзани со определување гаранција,  а сето тоа во контекст на почитување на слободата и безбедноста на лицата лишени од слобода согласно член 5 од Европската конвенција за човекови права.

-Поранешната судија при Европскиот суд за човекови права во Стразбург, Мирјана Лазарова –Трајковска, како панелист, ги елаборираше предметите водени во Судот во Стразбург против нашата држава, кои се во врска со долготрајноста на притворот, посочувајќи дека членот 5 од ЕКЧП упатува на правото на слобода на секое лице за кое постои основано сомнение дека сторил кривично дело, законитоста при определување и продолжување на мерката притвор кое може да биде само кога тоа е неопходно како и препораката да се посегне по другите алтернативни мерки за обезбедување присуство на осомничените лица, се наведува во соопштението.

Судиите од Кривичниот суд на дебатата ги образложиле своите аргументи за прифаќање или не прифаќање на предложената мерка притвор и другите мерки за обзебедување, како и проблемите  и законските ограничувања со кои се соочуваат при постапување по овие предлози.

Во соопштението е наведено дека заклучоците од денешната дебата, заедно со статистичките податоци од работењето на Кривичниот суд во однос на мерката притвор и другите мерки за обезедување, ќе бидат објавени на веб страницата на Судот, а на следната средба ќе бидат поканети и претставници на други надлежни институции и медиуми, сé со цел да се даде правец и напатствија за подобрување на состојбата, транспарентноста и угледот на судството.


Вести

За победа во прв круг потребни 904.066 гласови, во вториот 723.253

Денеска се одржува првиот круг од претседателските избори. На изборите право на глас имаат 1.808.131 избирач, кои можат да изберат меѓу тројца кандидати Блерим Река, Гордана Силјановска-Давкова и Стево Пендаровски. Во првиот круг победник може да […]

Вести

Отворена телефонска линија кај Омбудсманот за пријавување повреди на избирачко право

Граѓаните денеска на денот на одржувањето на првиот круг од Претседателските избори 2019, и предвремените избори за градоначалник за општините Охрид, Дебар и Ново Село ќе можат да пријават каква било повреда на избирачкото право […]

Вести

Граѓаните го избираат петтиот претседател, прв на Република Северна Македонија

Во Република Северна Македонија денеска се одржува првиот круг од шестите претседателски избори. Во претседателската трка се кандидатот на СДСМ и коалицијата Стево Пендаровски, на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата Гордана Силјановска-Давкова и Блерим Река, кој е поддржан од […]