Бившиот градоначалник заработи кривична пријава за злоупотреба на службена положба и несовесно работење во службата


Секторот за внатрешни работи  Битола, до Основното јавно обвинителство Битола, поднесе кривична пријава против В.Т (59) од Битола поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело „злоупотреба на службена положба и овластување“, казниво по член 353 став 3 и 5 од Кривичниот законик и против С.Б. (59), М.К. (66) и С.П. (55), сите од Битола, поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело „несовесно работење во службата“, казниво по член 353-в од Кривичниот законик на Република Македонија.

В.Т. како градоначалник на општина Битола, во период од 25.10.2012 до 19.12.2012 година, без да потпише анекс договор со две фирми, дозволил да се изврши набавки на масло за греење од нив. В.Т. ја дозволил набавката по завршување на договорот што го имала склучено општината со една од фирмите за јавна набавка на екстра лесно масло за греење. Исто така, на 27.12.2016 година, повикувајќи се на стар договор со истата фирма со важност до 01.12.2016 година, без да биде потпишан анекс договор, дозволил да се изврши набавка на уште 9.324 литри масло за греење од истото правно лице.

С.Б. како претседател, а М.К. и С.П. како членови на комисијата за јавни набавки во општина Битола, во постапка за набавка на екстра лесно масло за греење, на 17.12.2012 година, донеле одлука за најповолен понудувач за фирма која не поседувала лиценца од Регулаторна комисија на Република Македонија за трговија со сурова нафта, нафтени деривати, био гориво и  горива за транспорт. Врз основа на таа одлука првопријавениот донел одлука за избор и потпишал  договор со фирмата и и овозможил да се стекне со противправна имотна корист.

Со ваквите дејствија пријавенитe им овозможиле на двете фирми да се стекнат со противправна имотна корист од 44.870.702 или 729.604 евра.


Вести

Индекс на демократија на „Економист“: Македонија на 77. место во категорија „хибридни режими“

– Демократијата во Македонија според најновиот Индекс на демократија за 2019 година на неделникот „Економист“ се подобрила за едно место и сега се наоѓа на 77. место со 5,97 поени, веднаш после Сингапур. Скалата е […]

Вести

Се зголемува бројот на заболени од грип, регистрирани над 1.000 заболени

– Се зголемува бројот на заболени од грип. Изминатата недела се регистрирани повеќе од 1.000 заболени. Пристигнати се 40 материјали за тестирање од нив 20 се позитивни. Во државава циркулираат три типа на вирусот – тип […]

Вести

Уставниот суд не поведе постапка за амнестијата за „27 април“

– Уставниот суд не поведе постапка за оценка на уставноста и законитоста на Законот за амнестија во целина, додека иницијативата за оценка на членот 2 од истиот закон е отфрлена, бидејќи веќе е одлучувано по […]