Започна вакцинацијата на деца против Ковид


Израел неодамна излезе од четвртиот бран на Ковид, а бројот на дневни инфекции е релативно низок во последните недели.


 

Децата на возраст меѓу 5 и 11 години сочинуваат речиси половина од активните случаи, а официјалните лица се надеваат дека новата кампања за вакцинација ќе помогне да се намали бројот и евентуално да се спречи нов бран на корона.

Затоа Израел почна да вакцинира деца против коронавирусот на возраст од 5 до 11 години.

Сепак, израелските медиуми објавија мала побарувачка за вакцини на првиот ден од достапноста за оваа возрасна група, пренесува агенцијата АП.

Израелскиот премиер Нафтали Бенет го вакцинираше својот син за да ја прими вакцината, во обид да ги поттикне родителите да ги вакцинираат своите деца.

Во земјата има повеќе од 1,3 милиони инфекции од почетокот на пандемијата и повеќе од 8.100 смртни случаи.