Во Белград откриен протеин против ХИВ и вирусот херпес: Др. Анѓелковиќ од институтот за хемија е пронаоѓачот


Д-р Урош Анѓелковиќ од Србија откри нов антивирусен агенс, во соработка со тим истражувачи од Институтот за хемија, технологија и металургија на Универзитетот во Белград, Факултетот за хемија и хемиска технологија на Универзитетот во Љубљана и Институтот Јожеф Стефан од Љубљана, се вели во соопштението на Центарот.


 

Сава лектинот е нов, изолиран, прочистен протеин за кој е откриено дека има антивирусно дејство.

Антивирусното дејство е потврдено кај вирусите ХИВ-1 и ХСВ-2 и се смета дека терапевтскиот концепт базиран на новооткриениот протеин има силен ефект во борбата против овие групи на вируси.

Предностите во однос на познатите протеини со истиот механизам на антивирусно дејство и во опсегот на терапевтски концентрации, се идентификувани во високата стабилност во алкални услови, отсуството на цитотоксичност и митогено дејство.

Новиот антивирусен агенс може значително да придонесе за антивирусна терапија од овие групи и да ги помести границите на фармацевтската и биотехнолошката индустрија.