Вакцината за деца против Корона во светот изнесува третина од дозата за возрасни


Прашањето кое многумина си го поставуваат во светот е дали вакцината за Ковид кај деца, е иста со онаа на возрасните.


 

Pfizer и BioNTech побараа овластување за доза од 10 микрограми на вакцината, што е третина од големината на дозата дадена на луѓе постари од 12 години. Вакцината сè уште е со две дози, со разлика од околу три недели.

Дозата се заснова на возраста, а не на тежината, според Британи Кмуш, епидемиолог и професор на Универзитетот Сиракуза.

„Вакцините се разликуваат од лековите во стратегијата за дозирање и има повеќе врска со зрелоста на имунолошкиот систем, а не со тежината или метаболизмот“, рече таа.

Безбедносните податоци од повеќе од 3.000 деца кои ја примиле вакцината во клиничкото испитување на Pfizer со 4.500 учесници, генерално беа споредливи со оние за 16-25-годишници.

Најчестите несакани ефекти кај децата вклучуваат треска, главоболки и треска, кои генерално биле пријавени поретко и поблаги отколку кај децата на возраст од 12 до 15 години.

И вакцините Pfizer/BioNTech и Moderna Inc се поврзани со ретки случаи на воспаление на срцето наречено миокардитис, особено кај млади мажи.

Сепак, Pfizer сугерираше дека стапката на миокардитис во возрасната група, веројатно ќе биде помала отколку што е забележана кај вакцинираните 12-15-годишници делумно поради помалата доза.

Pfizer и BioNTech минатиот месец рекоа дека нивната вакцина COVID-19 предизвикала силен имунолошки одговор кај децата од 5 до 11 години во своето клиничко испитување. Компаниите исто така рекоа дека вакцината покажала 90,7% ефикасност против КОВИД-19 во истата група.

Педијатриската вакцинација е алатка за јавно здравје и спречување на заразни болести, дури и оние кои немаат високи стапки на смртност или хоспитализација кај децата.

Децата во Соединетите Држави веќе добиваат вакцини за болести кои имаат слични или пониски нивоа на поврзана смртност кај децата, како хепатитис А, сипаници, рубеола и ротавирус.

Вакцината ќе биде пуштена во употреба во САД, од ноември 2021 година.