Третманот Cortexyme за Алцхајмерова болест не ги исполнува главните целиript>

Cortexyme Inc соопшти дека нејзината експериментална орална пилула не ги исполнила главните цели за подобрување на когнитивните и функционалните способности кај пациенти со блага до умерена Алцхајмерова болест во студијата.


 

Лекот Атузагинстат, е дизајниран да ја таргетира бактеријата P. gingivalis која се наоѓа во мозокот на пациентите кои страдаат од болест на уништување на меморијата.

Студијата од средна до доцна фаза тестираше 643 пациенти и не ја исполни статистичката значајност во нејзините цели, според две скали за мерење на прогресијата на болеста.

Кај група пациенти со бактерии откриени во нивната плунка, лекот покажа 57% забавување на когнитивниот пад на најчесто користениот тест, но не успеа да покаже значителни придобивки на друга скала, која генерално ја пополнува старателот на пациентот.

Сепак, Cortexyme рече дека пилулата доведе до намалување на бактериите, што беше поврзано со некои подобрени резултати на крајот од периодот на лекување.

Компанијата планира да ги пријави податоците до регулаторите за да го одредат патот за лекот и неговиот развој.

Третманите за Алцхајмеровата болест се во фокусот откако американскиот здравствен регулатор го одобри контроверзниот лек на Biogen Aduhelm во јуни.

Лекот се користи за лекување на раните фази на болеста.