Тим научници: Вакцината против сезонски грип помага при операции на лица со Ковид


Пациентите на кои им е потребна операција, се чини дека се соочуваат со помалку компликации ако претходно биле вакцинирани против сезонски грип – покажуваат новите податоци.


 

Во прелиминарната студија која сè уште не е подложена на рецензија, истражувачите ги анализирале исходите по различни видови операции на 44.000 пациенти со Ковид-19 ширум светот, од кои половина примиле вакцина против сезонски грип во претходните шест месеци.

Во презентацијата на годишниот состанок на Американскиот колеџ за хирурзи, тие објавија дека пациентите вакцинирани против грип имале значително помалку сериозни инфекции на крвта, помал0 згрутчување во вените, помалку сериозни проблеми со заздравувањето на раните и помалку срцеви удари. Вакцината била поврзана и со пониски стапки на мозочен удар, пневмонија и смрт.

Студијата не може да докаже дека вакцините против вирусот биле заштитни, а „вакцинацијата против грип во никој случај не се поистоветува со вакцинацијата против Ковид и не е нејзина замена“, рече водачот на студијата Сузан Тагиоф од Медицинскиот факултет на Универзитетот во Мајами Милер во Флорида.

„Силно препорачуваме сите да ги добијат вакцините против грип и КОВИД-19 оваа година во согласност со сегашните упатства.

Вирусот што предизвикува КОВИД-19 циркулирал неоткриен во Соединетите Држави и Европа уште во јануари 2020 година и станал широко распространет многу пред да се спроведе широко тестирање.

До март 2020 година, за секоја инфекција со САРС-КоВ-2 дијагностицирана во Соединетите Држави, уште 97 до 99 инфекции останаа неоткриени, се вели во извештајот објавен во Nature.

„Преносот веројатно ќе започне до крајот на јануари во Калифорнија и почетокот на февруари во државата Њујорк, но веројатно и до две недели порано во Италија“, рече коавторот Алесандро Веспињани од Универзитетот Североистерн во Бостон.

Недостигот на тестови, тесните критериуми за тестирање, помогнаа вирусот да се шири неоткриено, рече тој.

„Ако тестирањето беше пораспространето и не беше ограничено на историја на патувањата од Кина, ќе имаше можност за порано откривање и интервенција“, рече Веспињани.