Колку исхраната е важна за здравјето?ript>

Одговор преку пример: дали една пчела ќе стане работничка или матица – зависи од тоа со што се храни додека е ларва.


 

Тие што добиваат матичен млеч ќе се развијат во матици, а ларвите кои јадат полен – ќе станат работнички иако генетски се идентични со останатите.

Разликата е единствено во исхраната.

Науката која го проучува ова се нарекува епигенетика, и зема се’ поголем замав…

Храната има моќ да влијае на гените.