Влезот во домот е лицето на станот: Идеи за уредување на ходникот (Фото)


Првиот впечаток за влез во домот е многу важен, а тоа е ходникот.


 

Секој влез треба да даде чувство на добредојде и тоа зависи од вашиот аранжман. Споделуваме неколку совети за убаво уреден ходник:

1. Користете позадина

Тапетите имаат моќ да го променат изгледот на просторот, но понекогаш користењето во поголеми простории може да биде прилично скапо. Затоа малите простории се идеални за ваков вид декорација, а влезот може да биде вистинското место за тоа. Нека првото нешто што гостите го гледаат е необична позадина која ќе изгледа одлично во комбинација со комода и други детали.

Фото: Magali Saberian

2. Не заборавајте на функционалноста
Кога ќе се вратите дома првото нешто што сакате е да се соблечете, а истото важи и за вашите гости. Затоа, не заборавајте дека треба да овозможите поголем простор за складирање на нештата на влезот. Ако живеете во мал стан или куќа, ова обично ќе биде место за чување чевли, јакни и палта. Во прилог на функционалноста, чевлите, фиоките и полиците секогаш даваат чувство на добредојде.

Фото: Susan Kuc

3. Детали за чувството на топлина
Бројни детали можат да го направат вашиот влез место каде што секој ќе се чувствува добро. Без разлика дали избирате шарени перници, килим или домашни растенија – нема да погрешите. Можеби ќе сакате да ставите семејни фотографии или дополнителни лични податоци на влезот. При изборот на детали за овој дел од вашиот дом, природните нијанси се секогаш добар избор.

Фото: Lis Fourez

4. Не заборавајте на растенијата
Доколку дозволува просторот, ставете што е можно повеќе растенија во вашиот влез. Во комбинација со природните тонови на мебелот и деталите, растенијата ќе ја дадат потребната топлина во оваа просторија. Обрнете внимание на количината на светлина – ако нема доволно светлина, одберете ги оние растенија кои не бараат многу сончева светлина.

Фото: Margaret Wreight

5. Насликајте ја внатрешноста на влезната врата
Експериментирајте и играјте со боите колку што можете повеќе. Изберете весела боја и насликајте ја внатрешноста на влезната врата. Вашите гости ќе бидат изненадени од бојата што не ја очекуваат и ќе ви се подобри расположението секогаш кога ќе погледнете во оваа насока.

Фото: Abe Martinez

6. Пробајте нови работи
Малите простории во вашиот дом се идеални за експериментирање. Можете лесно да го промените ентериерот во овој дел од просторот за живеење, за да не се плашите да ги пробате новите трендови. Монотоно е секогаш да е ист просторот, затоа правете често промени.

Фото: Halili Aldous

7. Внесете личен печат
Без оглед на стилот што ќе го изберете за вашиот влез, тоа може да открива лични карактеристики. Може да биде полица со омилени предмети, книги што сакате да ги читате или сувенири од неодамнешното патување. Сепак, влезот треба да ги претставува луѓето што живеат таму, затоа не плашете се да оставите личен белег.

Фото: Liz Calka