(Видео) Документарец за тајванскиот готвач Андре Чианг на „Нетфликс“
Кога во октомври 2017 година прочита дека тајванскиот готвач Андре Чианг ќе го затвори својот истоимен ресторан во Сингапур, режисерот Џосаја Ен-џи реши да го контактира Чианг и да праша дали може да ги документира последните денови на ресторанот со две Мишелин-ѕвезди.

Чианг, кој сега има 44 години, се согласи, не знаејќи дека резултатот ќе биде целовечерен документарец насловен „Андре и неговото маслиново дрво“. Филмот за првпат беше објавен во Тајван на 21 август, а сега се емитува на „Нетфликс“,  и ќе се појави во кината во Сингапур на 14 јануари.

Овој 104-минутен филм не се фокусира само на Чианг, од снимки на кои тој им кажува на вработените за затворањето на ресторанот „Андре“, туку и на неговите последни неколку месеци таму, и враќањето во Тајван.

„Бев многу заинтригиран … Сакав да откријам и да го прашам: зошто го затвора својот ресторан кога објектот добро се снаоѓаше во тој момент. Мислам дека тоа е централното прашање што се обидуваме да му го поставиме низ целиот документарец “, објаснува сингапурскиот режисер.

Џосаја НГ вели дека постои сличност меѓу Азијците во тоа што се опседнати со резултатите и имаат за цел да бидат совршени во сè што прават – вклучително и самиот тој.