Самохрани мајки во празен дом – невидена храброст


Да се живее сам со дете не е лесно. Воспитувањето дете не е лесно дури и кога се присутни двајцата родители, но да се биде сам со дете некогаш е прашање на избор, а понекогаш така налагаат и околностите.


 

Скоро сите бајки започнуваат со зборовите: „Еднаш, многу одамна, во една земја, крал и кралица живееја среќно и имаа дете“, и така натаму до крајот на животот. Но, не сите бајки имаат таков крај. Кога ќе одлучиме да започнеме со раскажување на бајка, никогаш не размислуваме за фактот дека бајката може да заврши и да има сосема неочекуван крај. Така, некои родители, по своја волја или по сила на околноститерррр, остануваат сами со едно или повеќе деца.

Кај нас се воспостави поимот „самохран родител“, кој го воспитува детето сам, или со некаква помош од другиот родител, но „сам“ звучи како да се храни сам. Всушност, храни една или повеќе птици. Понекогаш другиот родител постои и сака да учествува во воспитувањето на детето / децата подеднакво, понекогаш делумно, а понекогаш и воопшто нема желба. Постојат и такви случаи кога другиот родител навистина не постои, или затоа што мајката одлучила да биде единствениот родител, или затоа што другиот родител починал.

Големи очекувања

Сепак, да се живее со дете и да се биде сам не е лесно. Воспитувањето дете не е лесно дури и кога двајцата родители се присутни, но да се биде сам со дете некогаш е прашање на избор, а некогаш не зависи ниту од изборот. Ние знаеме колку родителството носи жртва, љубов, грижа, храброст, размислување, па дури и грешки. Колку пати детето имало треска ноќе, грчеви во стомачето, ангина, сипаници.

Па, потоа одењето во градинка, училиште. Очекувањата од овој родител се навистина големи, бидејќи одговорноста е огромна. Секој ќе каже дека од таков родител не се очекува повеќе како од двајца родители; некако се чини дека само затоа што сите обврски, радости и одговорности се во едно, родителството е поголем предизвик. Тој родител ќе му помогне на детето да го постигне посакуваниот успех, да научи да шутира топка или да се шминка, да брише солзи поради невозвратена љубов, да помогне во изборот на иден партнер, професија, пријател.

Патувањето низ заедничкиот живот го прави животот значаен и за детето и за родителот. Меѓусебната ориентација на овие двајца придружници на животот ги тера да споделат некои детали што можеби не би постоеле ако постоеше друга семејна динамика. Тие можат да бидат многу поблиски, понекогаш и најблиски придружници и можат да се држат на дистанца од страв од прекумерна приврзаност. Далечината помага да се зачува индивидуалноста и да се намали можноста за поголемо страдање откако ќе дојде моментот на разделување. И секогаш доаѓа таков момент.

Неповолен изглед

Семејството со еден родител се карактеризира и со фактот дека, без оглед на тоа колку се блиски нејзините членови, постои единствена нишка што ги поврзува со единствена приказна што ја споделуваат. Тоа не е семејство што е различно, туку семејство кое е единствено.

Некој ќе рече дека некои семејства кои се комплетни, имаат само еден родител кој е ангажиран, додека другиот набљудува, понекогаш дури и попречува во нормалното функционирање на семејството. Тоа е точно, но сепак постои уште еден родител, кој му дава на детето целина, оној од почетокот на бајката. Можеби дури и пред околина што, како што сите знаеме, може да биде неповолна за семејство со еден родител.

Патем, причините за тоа звучат целосно ирационално. Во основа тоа е страв од можно сценарио во нивните животи. Моралот, свртување на главата на другата страна, имиња за кои е несоодветно да се размислува, а камоли да се кажат, зборуваат прецизно за ирационалноста.

Ако сите ние, еве дури и оние кои секогаш имаат нешто против оние кои (за среќа) не се исти со нив, би знаеле колку љубов, нежност, прекрасни желби, големи напори, поучни приказни и примери, заеднички игри, соништа, лета и зими се вткаена во таква врска, можеби ќе посакаме барем дел од таквата приказна. Од тој дел од непречена меѓусебна љубов, искреност, емпатија, поддршка и слобода. Да, слобода. За родителот да продолжи со својот живот дури и кога детето ќе одлета и детето слободно да чекори во неговиот свет.

Гнездото не останува празно

Не е лесно да се биде сам дури и кога двајцата родители се присутни. Замислете колку е тешко да се остане сам во гнездо во кое, до неодамна, седела птицата, заедно со едниот родител. Начинот на разделување зависи и од квалитетот на претходната врска и искуство. Не е заминување, ниту напуштање.

Тоа е раздвојување на две, сега зрели суштества, од кои едното останува, а другото чекори во животот. Храбро и за двете страни. Страната што останува сигурно тагува, не толку заради заминувањето, туку заради сите оние делови од животот.

Таа жали затоа што ги нема повеќе, не затоа што се прекинати. Останувaат спомените, љубовта и сè друго што го прави животот убав и тежок. Искрено, гнездото не останува празно, само некој оди по својот пат за да може од време на време да се врати таму од каде што е дојден. И, она што не чека е она што го нарекуваме дома.

Во неговиот дом во кој е секогаш тој родител и тој живот што го охрабрил за да може да замине без каење и со благодарност.