Писмо до сите мајки кои се уморни: Ќе биде подобро!


Колин Темпл е мајка на три деца која што води среќен семеен живот, но понекогаш е уморна од мајчинството. Таа напиша писмо до сите мајки кои се уморни и им објасни зошто мајчинството заморува и исцрпува.


 

Драги мајки, уморни сте од многу причини. Толку многу валидни причини.

Уморни сте од недостаток на сон. Уморни сте бидејќи сте биле будни цела ноќ. Уморни сте затоа што не можевте да спиете . Уморни сте од доење на вашето новороденче цела ноќ. Уморни сте затоа што работевте до доцна. Уморни сте бидејќи дури и кога легнувате и ги затворате очите, тие не сакаа да се затворат.

Уморни сте затоа што сте мајки. Вие сте уморни затоа што го сменивте чаршафот на вашето дете во 1 часот наутро“, а потоа повторно во 3 часот наутро, но овој пат на друг кревет. Уморни сте затоа што не можете да одлучите во која градинка да го запишете вашето дете и тоа не ве остава да спиете цела ноќ. Уморни сте затоа што заспавте на подот до креветчето. Уморни сте затоа што се разбудивте во 4 наутро и се прашувавте: Дали сите се во ред? Дали детето падна од креветот? Уморни сте затоа што сте на сто страни.Се обидувате да се вратите на работа. Уморни сте затоа што имате рок или сте се вратиле од службено патување. Уморни сте затоа што треба да му помогнете на вашиот син да направи презентација за на училиште, потоа да одите на лекар, потоа на играта на вашето мало девојче, а потоа на деловна средба, а потоа да подготвите вечера дома и да завршите со алиштата, да подготвите сметки за плаќање….

Уморни сте од ментално и од емоционално оптеретување. Вие сте уморни затоа што сте претседател на вашиот дом. Уморни сте затоа што мислите на многу работи одеднаш. Една мисла влегува во вашата глава, па потсетување, па друга, трета … и конечно ви доаѓа вознемиреност за тоа што се случува во вашата глава. Имате чувство како да заборавате и да се сеќавате на сите работи истовремено.

Уморни сте бидејќи улогата на мајка е физичка работа Вие ги возите децата, вадите десетици ќеси со храна од автомобилот. Лазете по подот преправајќи се дека си тигар кој ја носи принцезата околу кралството. Постојано ги средувате играчките … и нема крај.

Знаете што правите, драги пријателки? Се правите дека денот трае повеќе од 24 часа. И знаете како го знам тоа? И јас го правам тоа. Се чувствувам истоштено кога ќе ги отворам очите рано по втор пат наутро. Знам дека не ви треба будилник, кога бебето ве буди секој ден. Ве гледам како правиш кафе што магично ќе ве оживее. Немам лек за вас да не се чувствувате така, но имам разбирање. Само сакав да кажам: Ве разбирам. И јас сум во тоа.

Сите знаеме дека нема да биде секогаш така. Сега можам само да ви кажам како се справувам со својата исцрпеност. Барам и прифаќам помош. Јас сум нежна кон себе – не се нервирам кога работите не изгледаат совршено или не одат совршено. Еве неколку реални разговори. Само што полудев по моето двегодишно дете, бидејќи таа повторно влета во мојата канцеларија. Не сум туширана од неделата, а денес е среда… Но, знаете што? Ми треба секунда одмор. Јас ќе се туширам. И обврски? Ќе се вратам наскоро. Во моментов ми требаат 30 минути само за мене.