Париз со засадување дрвја – пример за градовите во Европа


Париз со години е еден од градовите кој има прекумерно загадување на воздухот, а сега главниот град на Франција сака да ја подобри климата со засадување 170.000 нови дрвја.


 

Дополнително дрвја ќе бидат засадени секаде каде што има места, покрај улиците, на плоштадите, во парковите, но и покрај автопатите низ градот – објави градската управа.

Целта е борба против климатските промени. Дрвјата апсорбираат јаглерод диоксид, го подобруваат квалитетот на воздухот и придонесуваат за заладување на градот за време на летните горештини.

Покрај тоа, дрвјата се природна бариера за бучава и визуелно загадување, што го подобрува здравјето на парижаните и го намалува стресот.

Париз веќе е еден од европските градови со најмногу дрвја, нагласува градската администрација.

Во самиот град има околу 200.000 дрвја и уште 300.000 во урбаните шуми на Болоња и Винсенс.

До 2026 година треба да се засадат дополнителни дрвја. Во првата сезона на садење од 2020 до 2021 година, веќе се засадени речиси 14.000 млади дрвја.

Помалку од 1,5 проценти од дрвјата ќе мора да се исечат од безбедносни причини, се наведува во нивното соопштение.

Од 2014 година, Париз го следи засадувањето на дрвја користејќи автоматизиран систем, секое дрво има своја дигитална лична карта и се проверува годишно.

Дрвјата по улиците во просек не се постари од 80 години.

Државниот совет на Франција објави дека итно се потребни напори за подобра клима во Париз, кои е неопходно да се применат до летото 2021 година.