Метрополата на иднината Телос: Милионер ќе гради нов град, утопија за еднаквост и заедничка сопственост (Фото)


Заборавете на скромните облакодери – милијардерот Марк Лор реши да изгради цел одржлив град.

 

 

Според Arch Daily, овој богат човек најмил дански архитект Бјарк Ингелс и неговата истоимена компанија да помогнат да ја дизајнира метрополата на иднината наречена Телос. Ако се оди според планот, новиот град ќе биде изграден на југозапад од Америка и ќе биде дом на пет милиони луѓе.

Лор, кој го основа гигантот во областа на е-трговија, Jet.com, верува дека Телоса има потенцијал да биде вистинска утопија, што е погодно, бидејќи името на градот потекнува од грчкиот збор за терминот „ повисока цел“. Градот ќе биде изграден врз идејата за „еднаквост“, што претставува пресврт во приказната за капитализмот, фокусирана на заедничката сопственост.

Првично, земјата ќе биде донирана на заедницата, која ќе ги искористи парите заработени со зголемување на вредноста на имотот за подобрување на јавните услуги и обезбедување ист квалитетен пристап до здравствена заштита, домување, образование и транспорт на секој од нејзините жители. Луѓето кои живеат во Телоса ќе добијат дел од сопственоста, па кога градот подобро функционира и ќе заработи повеќе, тие ќе заработат свои пари. Претприемачот верува дека Телоса на крајот може да достигне вредност од 1 трилион долари и да генерира до 60 милијарди долари годишно за нејзините жители.

„Мисијата на Телосе е да создаде еднаква и одржлива иднина“, рече Лор за неговиот проект на официјалната веб-страница. „Замислете да можете да ги плаќате истите даноци што ги плаќате денес, но за возврат да ги имате најдобрите можни владини услуги во светот.

На Лор во реализацијата на својата визија помага компанијата Бјарк Ингелс, која дизајнираше два кампуси на Google и музејот Audemars Piguet. Сега, овие врвни мајстори на нивниот занает добија задача да создадат урбана заедница која ќе биде отворена, фер и инклузивна. Улиците на Телос ќе бидат широко отворени, нудејќи доволно простор за пешаци, велосипедисти и автономни форми на јавен превоз. Градот ќе биде исполнет со зелени површини кои го отсликуваат етосот на целата приказна. Ќе има постројки за прочистување на водата и обновлива енергија за промовирање на долгорочна одржливост. Во центарот на проектот ќе биде висок видиковец наречен Equitism, кој ќе биде обележје на овој град и место за средба на неговите жители.

Се разбира, пред да започне изградбата, студиото Лор и Бјарк Ингелс мора да изберат локација за градот. Откако ќе се избере локацијата, можеме да очекуваме забрзан развој на остатокот од приказната, а Telosa планира да ги смести првите 50.000 жители во 2030 година.