„Very Peri“ е новата боја на годината


– Додека луѓето на крајот на 2021 година размислуваат за она што се случило изминативе 12 месеци, светскиот авторитет за бои – Центарот за истражување и податоци за бојата „Пантон“ (Pantone), вчера ја избра „бојата на 2022 година“. Всушност, тие овојпат ја создадоа бојата на годината.


 

Таа е наречена „Very Peri“. Оваа сино-виолетова нијанса е опишана како „динамична сина нијанса на малата винка (билката vinca minor) со живописна виолетово-црвенa нишка“, во твитер-објавата.

– За нас беше навистина важно да излеземе со нова боја бидејќи сега имаме многу нова визија за светот!, рече извршната директорка на Институтот „Пантон“, Леатрис Ајсман. – Ова е буквално најсреќната и најтопла од сите нијанси на сино. Поради оваа црвеникава нијанса, таа носи моќно чувство на новина, а новото е она што го бараме!, додаде таа.

Пандемијата има големо влијание врз начинот на кој вообичаено живееме и работиме, создавајќи бариери што ги принудуваат луѓето да размислуваат и вон рамката.

– Минавме низ толку многу предизвици во ова време што денес не знаеме што ќе се случи утре. Љубопитноста е она што им помага на луѓето да ги пребродат овие тешки времиња. Ова е нешто што би го нарекле смела креативност, рече потпретседателката на „Пантон“, Лори Пресман.

Ајсман додава дека Бојата ја симболизира иднината.

– Ја создадовме оваа боја на годината за да ги натераме луѓето да зборуваат за улогата на боите во нашите животи. И, кога ќе ги натерате да зборуваат за тоа, „правите врева“ и свеста се подига!, вели таа.

Според неа, бојата е составен дел од нашето секојдневие, но ние ја земаме здраво за готово.