Што сѐ е потребно при евентуален нуклеарен напад во иднина?


– Со разгорувањето на руско-украинската криза, според многумина, може да порасне и можноста и опасноста од евентуална нуклеарна војна. Како превенција, Федералната агенција за управување со вонредни состојби на САД (ФЕМА) посочи список залихи и предмети коишто луѓето треба да ги имаат при рака во случај на вонредна состојба, освен засолниште…


 

Списокот се состои од:

– Три литри вода по лице ќе бидат доволни за три дена

– Тридневна набавка на нерасиплива храна.

– Напојување со батерии – следењето и добивањето информации по нуклеарен инцидент ќе бидат клучни за опстанокот; следењето на временската прогноза е од исклучителна важност.

– Светилка.

– Прва помош.

– Свирче.

– Маска за прав – ова особено ќе помогне во дишењето контаминиран воздух.

– Влажни крпи, ќеси за ѓубре и други основни средства за хигиена; пластична фолија и селотејп може да помогнат во спречувањето несаканите честички да влезат во засолништето.

– Клуч / алат за исклучување на струјата и водата.

– Отворачи за конзерви со храна.

– Мапи од околината.