Русија испраќа борбени авиони од петтата генерација на сирискиот фронт


Утрото на 22 февруари, руски борбени авиони од 5тата генерација Су-57 се приклучја на воената кампања против терористите во Сирија.


 

Служат заедно со другите руски, како и американските авиони и бомбардери, најнапредното оружје на Москва се приклучи на борбата против Исламската држава.

 


Која е целта?

Су-57 најверојатно не е задолжена за искоренување на терористичките групи во Сирија, туку целта е да се ограничи нивниот опсег на активност во одредени региони, изјави Виктор Мураховски, главен уредник на списанието “Домашен Арсенал”.

“Целта на секоја борбена мисија е да ги нападне непоријателските позиции со хируршка прецизност користејќи го најновото оружје, Су-57, и не мора да ги уништи целосно терористите”, смета аналитичарот.

Во рамките на подготовките за операцијата во Сирија, Корпорацијата за тактички проектили создаде специјални типови на проектили и прецизно водени боеви глави специјално за Су-57. Руските производители на оружје и Министерството за одбрана, сепак, нема да го откријат точниот тип на ново оружје што ќе го користи авионот, како и трошокот за користење.

“Сега задача е да ги тестираме во вистински борбени услови и да го интегрираме борецот од петтата генерација во силите за разузнавање и напад во Сирија”, рече експертот.

Авионите ќе гаѓаат цели од надморска височина од најмалку 5.000 метри, што значи дека тие не можат да бидат погодени од преносливите против-авионски ракетни системи што терористите ги имаат во нивниот арсенал.

“Војската нема да дозволи повторување на приказната кога авионот Су-25 беше застрелан од ракетниот систем Игла летајќи на 2.000 метри висина за да ги нападне милитантите”, рече Мураховски.


Тој рече дека Су-57 веројатно ќе ги извршува мисиите во следните два до три месеци.

“Ова е точно времетраењето на борбената мисија за руските воздухопловни пилоти. После тоа, авионите ќе се вратат во нивната база, и тие ќе бидат заменети со нова група пилоти и авиони “, заклучи Мураховски.

Кои бомби и проектили ќе се користат

Најсовремен авион треба да биде вооружен со најсовремено оружје. Во прилог на проектилите воздух-воздух и воздух-земја, како и 30-милиметарски топ, Су-57 ќе има цела низа бомби, кои наместо да висат од крилјата, ќе бидат скриени во внатрешноста на авионот со цел да се намали видливоста на непријателски радар.

Во текот на сириската кампања, руските воздухопловни сили веќе тестираа голем број оружја што ги користат авиони од петтата генерација. Особено, високо експлозивни воздушни бомби OFZAB-500 и воздушна бомба ODAB-500PMB .