Најопасните апликации за мобилни телефони


Експертите за безбедност предупредуваат: Луѓето треба да избегнуваат преземање апликации за мобилни телефони, поради заштита на приватноста. Официјалните продавници за апликации како Google Play Store и Apple App Store можат да бидат подеднакво опасни сите типови телефони.


 

Корисниците веруваат дека сите апликации се легитимни и веродостојни на овие официјални платформи, но тоа може да ја загрози приватноста и треба да бидат внимателни.

Ова се седумте најопасни апликации, кои не треба да ги инсталирате на вашиот мобилен телефон:

1. Апликации за репродукција на музика

Постојат добри апликации за репродукција на музика на паметни телефони, а симнувањето на некои нови може да ја загрози безбедноста на вашиот уред. Еден од таквите е Fildo Music.

2. Недоверливи пребарувачи

Корисниците преку пребарувачите споделуваат  лични информации, а некои неверодостојни можат да ја загрозат бебедноста на интернет. Примери за такви пребарувачи се UC Browser и Dolphin Browser.

3. Слободен VPN

Слободен VPN ги уверува корисниците дека нивната безбедност е на прво место, но вообичаено не е така и многу од нив ги продаваат податоците на своите корисници за да заработат. Избегнувајте бесплатни VPN апликации како што се Super VPN и Pacific VPN.

4. Рекордери

Како и кај музичките плеери, повеќето паметни телефони имаат инсталирано квалитетен диктафон и рекордери. Затоа нема потреба да се инсталираат небезбедни, како што се QRecorder и AlienBot.

5. Апликации за чистење на уредот

Иако постојат легитимни телефонски апликации за чистење, има многу што можат да направат повеќе штета од употребата. Некои од нив се вируси.

6. Апликации за зголемување на RAM меморијата

Не постои начин да се зголеми RAM меморијата. Секоја апликација која поинаку тврди е вирусен софтвер.

7. Непознати антивирусни програми

Антивирусните програми можат да бидат корисни, но Google Play Platform е преоптоварена со овие апликации и голем дел се некорисни. Чувајте ги легитимните, познатите брендови на антивирусни програми.