7.000 годишна енигма на ретка изложба во Атина


Статуа со изглед на птица постара од 7.000 години, која многу години ги збунува грчките археолози, се појави на ретките прилози во Националниот археолошки музеј во Атина.


 

Наречена “енигма од 7.000 години”, 36 см гранитна статуетка од доцната неолитска ера е изнесена од скриените магацини на музејот како дел од изложбата “Невиден музеј” за посетителите да ги видат артефактите од затворените магацини, каде што има околу 200.000 антиквитети кои не се на дневен приказ.

За разлика од повеќето неолитски фигурини изработени од мек камен, таа е издлабена од тврда карпа, иако металните алатки во тоа време не биле достапни и е поголема од повеќето неолитски статуи, кои ретко се наоѓаат над 35 см.

Уште поголема енигма е недостатокот на јасна индикација дали е машко или женско. Експертите, исто така, не можат да бидат сигурни за нејзиното потекло, бидејќи таа припаѓа на лична колекција. Тие претпоставуваат дека таа е од северно-грчките региони на Македонија или од Тесалија.

“Тоа може да прикаже човечка фигура со лик сличен на птици или ентитет сличен на птици”, рече археологот на музејот, Катја Мантели, за Ројтерс, додавајќи: “Енигмата е поврзана со (фактот) што не можеме да го идентификуваме со јаснотија полот. Тоа би можело да биде бремена фигура, но нема гради … Од друга страна, нема мускулни органи, па затоа е претставен како асексуална фигура “.

Мантели вели дека археолозите избираат кои артефакти ќе бидат донесени од затворените магацини на музејот секој месец за изложбата, врз основа на критериуми како нивната мистерија и индивидуалност.