Подземен голем ѕид – во случај на нуклеарен холокауст


“По наредбите на Мао Це Тунг, се родил подземен град, веднаш под Пекинг. Тој бил изграден за да собере милиони луѓе и да ги спаси од катастрофалниот ефект на нуклеарната војна. И сето тоа се случило во 1969 година за време на советско-кинеските тензии. Стравувајќи дека Советите би можеле да почнат да пуштаат нуклеарни бомби врз нив, Мао Це Тунг дал наредба за изградбата на овие подземни тунели кои наскоро добиле прекар  “Подземниот голем ѕид”.”


 

Featured image

Со оглед на нивниот мотив, тунелите биле дизајнирани да бидат многу издржливи, зачувувајќи ги цивилите од биолошки или друг вид напад. Со оглед на фактот дека кинезите очекувале нуклеарен холокауст и дека нивниот престој во подземјето не е јасно дефиниран во однос на времето, тунелите биле опремени со ресторани, училишта, фабрики, па дури и театри и ролери, за да луѓето ги задржат своите редовни навики за време на мрачни времиња.

Исто така биле вклучени капацитети како магацини и фарми за печурки. Имало околу 70 локации каде што бунарите за вода можеле да се ископаат во случај на жителите во овие тунели да им треба повеќе вода.

Системот за вентилација што се користел за овој подземен град бил беспрекорен и се состоел од околу 2.300 оски што можеа лесно да се модифицираат и затворат во случај на труење со гас однадвор. Покрај шахтите, имало водоотпорни бетонски порти и биле заштита при нуклеарна опасност.

Како воена инсталација, точната должина на тунелите никогаш не била откриена, што се покажало како плодна почва за развој на шпекулации, како што секој значаен престој има тајна врата што води до тунелите.

Или дури и дека тунелите ги поврзуваат различните важни знаменитости во Пекинг, како што е трговската област позната како Ксидан, или Женгјангмен, порта од историскиот градски ѕид во Пекинг. Следејќи ги шпекулациите, идејата зад овој тунел била да се смести половина од населението во Пекинг, додека другата половина би била однесена длабоко во Западните планини.

Влезот во подземниот град.

 

Околу 300.000 локални жители, како студенти, биле вклучени во процесот на изградба на подземен град; тешко и досадно работење кое не вклучувало тешка машинерија. Мао Це Тунг дури одобрил уништување на древни и историски важни ѕидови, кули и порти, од кои, како биле и Хижимен и Фученгмен, со цел да се обезбедат многу потребните градежни материјали.

Очигледно, нуклеарната војна никогаш не се случи и тунелите останале напуштени, иако редовно се проверува истекувањето на вода, во обид да се спречат поплавите. Дел од тунелите иако се користеле како туристичка атракција на почетокот на новиот милениум, во текот на првата деценија, кога биле затворени за реновирање.

Назад во деновите кога тунелите биле отворени за посетителите, самиот комплекс бил омилена дестинација за туристите. Но, од 2008 година, таа остана затворена, напуштена, празна и заборавена.

“Откако никогаш не била целосно оперативна, во голема мера е заборавена и занемарена овие денови. Всушност, повеќето Пекингци не се ни свесни дека постои “.

Некои претприемнички локални луѓе успеаја да го лоцираат еден од заборавените влезови и сега наплатуваат влезници од околу 2 долари. Водените тури само покажуваат мал дел од комплексот. Во внатрешноста може да се видат голем број на патокази кои опишуваат каква е целта на некои од просториите. Портрет на Мао Це Тунг е исто така вклучен и виси меѓу разни мурали и слогани, вклучувајќи го и оној што ги поттикнува луѓето да се подготват за глад.

Известување објаснува дека комплексот е затворен за реновирање.

 

Друг дел од тунелите се користи како фабрика за свила, каде што работниците собираат свила од свилени буби. Со оглед на фактот дека вистинската големина на ова место е непозната, многу бездомници користат делови од тунелите како засолниште, далеку од површината.
За сега, голем дел од тунелите остануваат затворени за јавноста, иако она што е малку понудено е доволно за да се прикаже стравот од деновите кога нуклеарна закана надвиснуваше над Пекинг.