Експерти одговорни за сликите на кралицата останаа без работаript>

Двајцата одговорни за уметничката колекција на британската кралица заминуваат и нема да бидат заменети засега поради ударот на Ковид-!9 врз финансиите н монархијата.


 

Историската функција кустос-советник датира од ерата на кралот Чарлс Први, носителот на оваа функција е одговорен за огромната колекција уметнички дела на кралицата. Се смета за едно од најдобрите работни места во светот на уметноста, но Дезмонда Шо-Тејлор може да биде последниот кусос на сликите на кралицата, објави британски „Тајмс“.

Органиазцијата „Кралска колекција“ или Royal Collection потврди за весникот дека потегот е дел од процесот на преструктуирање: Како дел од преструктуирањето на фондацијата „Кралска колекција“, Дезмонда Шо-Тејлор, геодет на сликите на кралицата и главен геодет, и Руфус Бирд, геодет на уметничките дела на кралицата, ќе ја напуштат организацијата во рамки на програмата што предвидува отпремнина за доброволно заминување.

Позицијата е создадена во ерата на кралот Чарлс Први, кога тој го ангажирал Абрахам ван дер Дорт да му помогне да создаде импресивна колекција на уметнички дела.

Во денешно време, кустос-советник за слики на кралицата ја надгледува набавката на нови дела, но исто така советува и организира изложби.