Бројот 13 не секаде е најнесреќниот


– Многумина чуле за бројките 666 и 13 како броеви кои значат лош предвесник, според познатите суеверни верувања. Но, во одредени делови на светот, има и „пострашни“ броеви од нив. Од друга страна пак, има и општоприфатени среќни броеви. Следат неколку примери…Патем, од каде потекнува светскиот страв од петок тринаесетти? Според порталот „Квизклаб“, тоа е изворно нордиски мит, за 12-те богови што вечерале без Локи, богот измамник меѓу нив. Тој пристигнал последен, како 13-ти, непосакуван гостин на гозбата и го натерал Ходр – слепиот бог на храброста и на војната – да го застрела неранливиот Балдр – бог на смелоста и стаменоста – со смртоносното за него оружје, стрела од имела. Преданието вели дека тој починал во петок на 13-ти и, земјата ја покрила темнина.

Но, во Шпанија, вторник 13-ти е многу поозлогласен од петок 13-ти. На тие денови, суеверните луѓе се плашат дури и одат да го фрлат ѓубрето. Целата приказна тука произлегува од Марс, богот на војната. Неговото име на шпански јазик значи – вторник. Легендата исто така говори и дека Константинопол првпат паднал под нападите на турко-монголската Златна орда во вторник, на 13 април 1204 година. Уште повеќе, се вели дека и познатата библиска приказна каде Бог внел забуна кај градителите на Вавилонската кула, е поврзана со вторник 13-ти.

Дали е бројот 8 е број на среќата? Во многу светски култури бројката 7 значи совршенство, но Кинезите веруваат дека токму бројот 8 носи среќа. Баш заоа и продавачите вметнуваат осмици во цените, бидејќи се вели дека тоа помага побрзо да се продадат производите и услугите. Луѓето што купуваат стан пак, настојуваат тоа да биде на осми кат и, по можност, на влезната врата да г има бројот 8.

Но, од друга страна, во Кина и некои други азиски земји, бројот 4, како што се верува – носи несреќа, оти на кинески јазик, зборот „четири“ звучи слично како зборот „смрт“.