Во Битола отворена изложба на детски ликовни творби на тема „Народната култура како трајна инспирација во моето творештво“

НУ Центар за култура-Битола ја промовираше 44. Државна изложба на детски ликовни творби на тема „Народната култура како трајна инспирација во моето творештво“, културен настан со најголема традиција во државава.

Изложбата ја отвори директорката на НУ Центар за култура-Битола, Маја Андоновска-Илијевски која истакна дека публиката во овој град ќе може да погледне 64 ликовни колекции со 630 детски творби.

– Најубавите креации на светот ги создаваат детските очи, бидејќи низ нивната визура работите имаат поубави бои, поголема вредност и се помагични. Детската ликовна изложба е поттик да инспирираме, да наградиме, да се запознаеме и да оставиме нешто трајно. Радоста е голема бидејќи Центарот за култура се исполни со над ликовни творби од цела држава, радоста е голема затоа што од година во година бројот на учесници се зголемува и затоа што детската изложба инспирирана од народното творештво стана препознатлив знак за месецот мај во НУ Центар за култура-Битола, посочи Андоновска Илијевски.

Според востановената традиција, на дел од учесниците им беа доделени специјални награди, награди за најдобри колекции и 36 поединечни награди за најуспешни ликовни творби на изложбата.

-Тенденцијата да се поттикне и насочи младите генерации да се запознаат со народната култура за да создаваат дела инспирирани од традицијата но во духот на секојдневието предизвикува голем интерес и творечки порив. Преку реализацијата на изложбата, илјадници деца, ученици ширум нашата татковина, заедно со нивните ликовни педагози неуморно истражуваат низ бесценетитот народен мозаик. Токму таа активност, истражувањето, инспирацијата и креацијата, обезбедуваат континуитет на долгата културна традиција, нагласи м-р Валентин Соклевски, стручен соработник во НУ Центар за култура-Битола.

Изложбата е финансирана од Министерството за култура.


Вести

Европски избори: Различни правила од земја до земја

Секоја држава членка на Европската унија сама ги одредува правилата за изборите за Европскиот парламент. Кој кога гласа ? Британците и Холанѓаните гласаат во четврток на 23 мај, Ирците на 24 мај, Летонците, Малтежаните и […]

Вести

Нови рочишта за „Триста“, „Титаник“ и „Тарифа“ на СЈО

Во Кривичниот суд во Скопје за денеска се закажани рочишта за предметите на Специјалното јавно обвинителство „Триста“, „Титаник“ и „Тарифа“. Во „Триста“ обвинет е поранешниот помошник министер за внатрешни работи Ѓоко Поповски за злоупотреба на […]

Вести

Пробни прелети за потребите на НАТО мисијата „Air Policing“

Со два прелета во воздушниот простор на Република Северна Македонија изутринава од 7:30 до 9:30 часот ќе се изврши првиот пробен прелет за потребите на НАТО мисијата „Air Policing“ (чување на воздушниот простор). Прелетот ќе […]