Промоција на „Утеха за голите“ од Давор Стојановски во КИЦ на РСМ во Софија


Книгата „Утеха за голите“ од младиот македонски писател Давор Стојановски вечер ќе биде промовирана во Културно-информативниот центар на Република Северна Македонија во Софија, со почеток од 18.30 часот.


 

Во присуство на авторот за книгата ќе говорат издавачот Пламен Тотев (Издавачка куќа „Персеј“) и преведувачката Тања Попова.

Книгата, како што информира Културно-информативниот центар на Република Северна Македонија во Софија, е номинирана истовремено за Награда за литература на Европската Унија и за најголемата награда за литература во Северна Македонија – „Роман на годината“ (писателот веќе ја добил еднаш, а сите негови досегашни четири романи се номинирани за неа).

„Утеха за голите“ е роман за изгубената, неостварена и несреќна љубов. Но, тој ги допира и темите за вечноста и бесмртноста, за среќата и радоста во животот, за барањето на утеха во најтемните периоди на човекот. Тоа е приказна на еден од најдобрите шахисти во светот, Германецот Рајнер Кестинг, и причините на неговото ненадејно повлекување од натпреварувачката дејност.