Промоција на книгата „Скопски разговори“ од Свето Стаменов и Милан Јазбец


 Во чест на 30-годишнината од независноста на Северна Македонија и на Словенија, вечер во Домот на културата „Илинден“ во истоимената населба ќе биде одржана промоција на книгата „Скопски разговори“ на Свето Стаменов, политиколог, новинар на Македонското радио – Радио Скопје и еден од најплодните македонски публицисти, и проф. д-р Милан Јазбец, поранешен амбасадор и еден од најпознатите словенечки дипломати, универзитетски професор, писател и поет.


 

Книгата „Скопски разговори“ претставува своевидна збирка од 20 радио – интервјуа реализирани во рамките на редовните програми „Актуелно“ и „Радио спектар“ на Македонското радио – Радио Скопје од март 2018 до август 2020 година, односно во еден од несомнено најинтензивните периоди во македонската внатрешна и надворешна политика, исполнет со многу предизвици и искушенија како на внатрешно – политички, така и на меѓународен план. Впрочем, тоа е периодот на македонската демократска трансформација, на забрзано отворање кон светот како резултат на новата македонска надворешна политика и на интензивирање на македонските евро и евроатлантски интегративни процеси, кои во март 2020 година резултираа со полноправното членство на Република Северна Македонија во НАТО. Амбасадорот Јазбец не само што беше непосреден сведок, туку и активен учесник во некои од тие историски процеси.

Дел од интервјуата се посветени и на литературното творештво на Јазбец и на неговата активност како промотор на тнр. културна дипломатија и на развојот на македонско – словенечките културни врски, за што најдобро говорат престижното Почесно Рациново признание за афирмација на македонската култура и јазик во странство за 2019 година и македонските изданија на неговите дела „Мартин Крпан – дипломат и воин“, „Виножитото над душата“ и „Сјајна ѕвезда со лавовска грива“. Покрај тоа, неговите скопски години беа одбележани и со голем број културни настани во кои тој беше активен учесник, но и со голем број авторски текстови и есеи. Токму затоа и вториот дел на „Скопски разговори“ е посветен на неговите скопски есеи, во кои доминираат есеите за првата македонска поетеса Даница Ручигај, за уметниците Јоже Циуха и Мице Јанкуловски и за великанот на современата македонска култура Блаже Конески.

Промотори на книгата „Скопски разговори“ на Свето Стаменов и проф. д-р Милан Јазбец ќе бидат проф. д-р Трајан Гоцевски, универзитетски професор, министер за одбрана во првата Влада на независна и суверена Република Македонија и актуелен член на Советот за безбедност, Раде Силјан, поет, есеист, критичар и преведувач и Зоран Иванов, новинар и публицист, а со пригодни беседи ќе се обратат Милан Предан, словенечки амбасадор во Република Северна Македонија и градоначалникот на Општина Илинден, Жика Стојановски.

Промоцијата на „Скопски разговори“ ќе биде организирана според сите протоколи и мерки за заштита од Ковид-19.