Поезија од бугарската поетеса Евелина Митева


Денеска ви претставуваметри песни од бугарската поетеса Евелина Митева (1981) која е доктор по филозофија при универзитетот во Софија (2010) и универзитетите во Бари (Италија) и Келн (Германија) (2014). Песните се во препев на Митко Гогов.

Евелина Митева ги држи семинарите за средновековна филозофија на Универзитетот во Келн. Автор е на монографијата „Антропологија на Алберт Велики“ (University Publishing, 2016), а преведува филозофски текстови од латински и германски, статии, есеи и критики.

Нејзините песни и раскази се објавени на бугарски, шпански и италијански. Живее во Келн со своето семејство и четири деца.

Претпролетна

 

Пролет, задишана пролет

се протнува прво во пороите,

во сивите денови и маглите,

во дождовите, ветровите

и со духот на тревите –

пролетта

не заплашува со мечтаење.

 

 

Од денес

 

Готова сум.

Го зедов ранецот

и нешто за пишување.

На никого не кажав дека тргнувам.

Дури и самата

не знаев дека сум заминала.

Разбрав

по синото небо со длабоки облаци,

пожолтените ниви – тешки и летни,

синчецот, сув и остар,

и по оваа долга, долга кривина.

Дури и да се вратам,

дури и да не изгледам поразлично –

знам – патот е во мене

и јас сум замината.

 

 

 

Домашна вештерка

 

Сакав да научам

како се прават магии. Баш така.

Вдишувам љубов –

издишувам ветер,

ја мешам напивката.

Ментол, маточина и мед.

Бркам магии, љубов, ѕвезди,

баници, перење, топли супи.

Ветерот ме вее, лисјата ме следат

но јас не се предавам – ги собирам и нив

во шкафот

со сѐ спомените и чајот.

 

 

Препев од бугарски јазик: Митко Гогов

извор: cooltura.mk


Пет починати од коронавирус и 29 нови случаи - МИА
Вести

Пет починати од коронавирус и 29 нови случаи

Скопје, 7 април 2020 () – На Инфективната клиника починаа четворица пациенти заболени од коронавирус: 52-годишен од Куманово, 65-годишна пациентка од Лабуништа-Струга, жена на 62 години  од тетовско Челопек и една 81-годишна од Штип. Во […]

Угостителите нема да ги користат мерките на Владата, отпуштени голем дел од вработените - МИА
Бизнис

Угостителите нема да ги користат мерките на Владата, отпуштени голем дел од вработените

Скопје, 7 април 2020 ()  – Туристичко угостителската комора на Македонија денеска објави дека илјадници угостителски објекти кои тие ги застапуваат нема да ги користат мерките на Владата бидејќи, како што посочија оттаму, се недоволни […]

Кафематите и апаратите за вода потенцијална зараза, кафеаните во рураните средини не ги почитуваат препораките - МИА
Вести

Кафематите и апаратите за вода потенцијална зараза, кафеаните во рураните средини не ги почитуваат препораките

Скопје, 7 април 2020 () – Затворени се 48 угостителски објекти, забранети се за употреба 215 кафемати, а кај 15 месарици и маркети е констатирана општа лоша хигиенска состојба, во тек на 3.908 надзори што […]