Министерот Исмаили го посети Музејот на Македонија

Министерот за култура Хусни Исмаили денеска го посети Музејот на Македонија и се сретна со директорот на оваа установа Гордан Николов.

Како што соопшти Министерството за култура, министерот Исмаили беше запознаен со актуелните активности на оваа национална установа, со проектите на кои се работи и кои ќе следат во иднина.

Министерот Исмаили, како што се наведува, се запозна и со останатите конзерваторски и научно-истражувачки активности кои се однесуваат на заштитата на културното наследство во етнологијата и во историјата на Република Северна Македонија на кои експертите од Музејот работат долгорочно и во повеќе фази.

Директорот Николов го информирал министерот за состојбата на објектот на Музејот, како и за одвивањето на поголемите настани што претстојат: Европските денови на културното наследство, изложбата за 75 години АСНОМ, изложбата „Африка во Македонија“.

Вести

Државниот инспекторат постапува по екоинцидентот во Вардар, познат предизвикувачот

Државниот инспекторат за животна средина денеска изврши вонреден инспекциски надзор во комплексот на поранешна Железарница кај три правни субјекти Макстил А.Д, ЕСМ-Подружница Енергетика, Скопје и Арцелор Митал преземен од Либерти Хаус Груп, поради вчерашното загадување […]

Вести

Антикорупциска ќе поднесе жалба на одлуката на Управниот суд за Ѓорге Иванов

Државната комисија за спречување на корупцијата ќе поднесе жалба на одлуката на Управниот суд, што пресуди во полза на поранешниот претседател Ѓорге Иванов. Тој поднесе тужба против ДКСК, која поведе прекршочна постапка против него за […]

Вести

Работните групи не постигнаа договор за законот за Јавно обвинителство 

Работните групи во врска со законот за Јавно обвинителство денеска одржаа куса средба на која не беше постигнат договор. Како што посочија министерката за правда Рената Дескоска и пратеникот Антонио Милошоски од ВМРО-ДПМНЕ, меѓу нив […]