Излезе од печат стихозбирката „Небесна геометрија“

Најновата стихозбирка „Небесна геометрија“ на македонскиот поет Андреј Ал-Асади, деновиве излезе од печат во издание на ПНВ Публикации.

Според рецензентот Ѓоко Здравевски, Андреј Ал-Асади несомнено е еден од најпрепознатливите гласови во младата македонска поезија.

– Небесна геометрија е негов трет поетски ракопис, што логично се надоврзува на претходната книга. Оваа книга изобилува со поетски слики кои ги напаѓаат читателските сетила, со свежи, неизлитени метафори, мислата патува во сфери од човековата свест до кои ретко се стигнува, таа комуницира со древни знаења. Ако му се пристапи херменевтички на овој ракопис, во него ќе се откријат референции кон источната филозофија, онаа далекуисточната, индиската, но и референции кон арапската култура, вели Здравески.

Андреј Ал-Асади е роден во 1996 година во Лондон. Дипломирал на Економскиот Факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Автор е на стихозбирките „Midnight Blues” и „Под дервишовото сиќе“.

За збирката раскази „Друго минато“ минатата година ја доби наградата за дебитантски прозен ракопис „Новите“. Тој учествувал на повеќе поетски читања меѓу кои и на Струшките вечери на поезијата.

Вести

(ВИДЕО) Мицкоски за Заев: Видовме уплашен човек соочен со своите неуспеси, бараме избори за обнова на Македонија

Прашање: Господине Мицкоски еве накратко за медиумите, кажавте пред малку горе доле истото, ете вашата реакција на денешниот прес на Зоран Заев дека бара итни предвремени избори? Одговор: Видовме човек кој што е уплашен, кој што […]

Вести

В недела лидерска кај претседателот на државата

Лидерска средба на иницијатива на претседателот Стедво Пендаровски, на која ќе присустуваат претседателите на најголемите парламентарни политички партии и од власта и од опозицијата ќе се одржи в недела во 17:00 часот во „Вила Водно“ […]