Хитлерјунгенд од нашиот двор, тргна ли Заев против ЕУ – пишува Горан Момироски

Берлин, ноември 1944
Хитлер и неговиот кабинет согледувајќи дека ја губат војната во игра ги става децата под 16 возраст и ги испраќа на фронт. Паралелно со ангажманот на деца, Хитлер наредува интезивирање на употреба V (ФАУ) бомбите за напади врз Британија. На крвникот му е јасно дека војната е загубена но не сака да се откаже и да спаси најмалку 2 милиони жртви.

Скопје, јули 2019
Заев и неговиот кабинет согледувајќи дека е при крај власта на СДСМ во игра ги става професионалците во МВР и Јавното обвинителство. Паралелно со ангажманот на злоупотребени делови од администрацијата кабинетот дава наредба на сите можни начини да се притискаат тројца новинари кои што се најголем проблем за „Блесокот“ во кој живее со своите соработници. На „блескавиот“ му е јасно дека војната е загубена но поради страв од затвор не сака да се откаже од власта и да спаси најмалку 12 месеци и стотици милиони евра од државниот буџет.

Во оваа колумна покрај воведот кој говори и сам за себр и за една споредба која говори колку антиЕУ е концептот кој што го туркаат Заев и неговата екипа за лажните вести.

Како да не е доволно смешно што најновиот план на владата се вика „План за одлучна акција против ширење дезинформации“ (како да може да има и неодлучна акција на владата) тој ќе биде спроведуван и од луѓе кои по професија и под дефиниција се најголемо зло за слободата на медиумите.

Според планот објавен од владата за „апсолутната вистина“ односно официјално за лажните вести во земјава ќе се грижи тело „Акциска група“ составено од претставници на јавните институции:

Претседателот на РМ,
Претседателот на Владата на РМ,
Собранието на РМ,
Кабинетот на министерот задолжен за комуникации, транспарентност и отчетност,
МВР,
Mинистерство за Oдбрана,
МНР, МИОА,
Управата за безбедност и контраразузнавање,
Агенција за разузнавање и други, чија задача ќе биде анализирање и следење на појавите на дезинформирање на јавноста и координирање на борбата против ширење на дезинформациите.

Во име на Владата на Република Северна Македонија, задолжен за координација на оваа Акциска група ќе биде министерот за комуникации, транспарентност и отчетност Роберт Поповски, а од страна на Кабинетот на премиерот одговорен ќе биде посебниот советник за односи со јавност, Марјан Забрчанец.

Не треба многу аргументи за да се види дека целиот овој план е всушност план за замолчување и цензура на критички настроените медиуми кон власта во периодот пред изборите, кога и да бидат тие.

Само треба да се види како ова го решава ЕУ.

Продолжете со читање на expres.mk

Вести

Извршена еутаназија врз златната параолимпијка Верворт

Белгиската параолимпијка, Марик Верворт, го активираше барањето за еутаназија, што значеше крај на нејзините маки, и смрт. Верворт која имаше 40 години, а на Параолимписките игри во Лондон 2012 година освои златен медал во трката […]

Бизнис

„Герешајмер“ го означи почетокот на изградба на новата фабрика во Бунарџик, ќе вработи 400 луѓе

Германската компанија „Герешајмер“ денеска во Технолошко индустриската развојна зона Бунарџик го означи почетокот на изградба на новата фабрика за медицинска пластика. Ова е прва фабрика на реномираната германска компанија во Југоисточна Европа, а земјава беше […]

Вести

Одобрени 60 милиони денари за чистење на линданот во ОХИС

Владата на денешната 160-та редовна седница донесе одлука за одобрување на 60 милиони денари од Буџетот за 2019 година за чистење на индустрискиот токсичен отпад (линдан) во поранешната фабрика ОХИС во Скопје. Средствата, како што […]