Геровски: Недемократски и неевропски е да се поткупуваат пратеници, нели?СДСМ, како „голема, широкограда и отворена партија“, ќе разговара за коалицирање со сите партии, освен со „структурите кои заговараат идеи различни од демократскиот и европскиот концепт“, изјави Зоран Заев за хрватскиот неделник „Национал“.


 

Што сака да каже Заев? На кои „структури“ мисли тој?

Едната „структура“ јасно ја посочува и во самото интервју. Тоа е ВМРО-ДПМНЕ, партија за која Заев вели дека „демонстрира политики кои се спротивни од севкупниот демократски амбиент и од демократскиот правец кон кој неповратно се движи државата“. Другата или другите „структури“ кои не се по волја на СДСМ не се наведени. Но, може да се претпостави дека Заев би сакал и интегративците на Али Ахмети да ги спротивстави на неговиот „демократски и европски концепт“, за да го оствари предизборното ветување дека ДУИ ќе замине во опозиција. Се разбира, ако не успее во својата намера, човекот ќе стави рака на срце, ќе каже нешто во стилот „извини душо, извини, за моју љубав не брини“ и потоа и на Ахмети ќе му се најде место во „концептот“ на големиот европеец и демократ.

Тоа е Заев, тој филм сме го гледале повеќе пати во изминативе години…

Целатта колумна тука.