Џанг Ѕуо: Умерениот просперитет на Кина во сите погледи означува подобра иднина за светот


1 октомври 2021

 

 

Градењето на умерено просперитетно општество во сите погледи го носи прекрасниот сон на кинеската нација и е исто така илјадагодишна промена во Кина. На 100 -годишнината од основањето на Комунистичката партија на Кина, претседателот Си Јинпинг свечено му соопшти на светот дека ја остваривме првата стогодишна цел да изградиме умерено просперитетно општество во сите погледи и сега маршираме со сигурни чекори кон втора стогодишна цел за изградба на Кина во голема модерна социјалистичка земја во сите погледи.

Во текот на изминатите 100 години од основањето на Партијата и изминатите 72 години од формирањето на Народна Република Кина, Партијата го обедини и го поведе кинескиот народ низ борба, жртви и создавање и конечно го направи ова големо достигнување кое ќе влезе во аналите на развојот на кинеската нација и на човечката цивилизација. Прво, градењето на умерено просперитетно општество во сите погледи го оствари долгогодишниот сон и стремежот на кинескиот народ. „Луѓето навистина се многу оптоварени, но можеби ќе им се даде малку леснотија. Дозволете ни да го негуваме центарот на царството, за да го обезбедиме почивањето на неговите четири четвртини “. Оваа песна е од Книгата на песни со историја над 2500 години, прикажувајќи го копнежот на кинеската нација за добростоечко општество уште од античко време. Овој долгогодишен сон може да се оствари само чекор по чекор во социјалистичка Кина под водство на Комунистичката партија на Кина.

Основањето на Народна Република Кина во 1949 година создаде основни политички услови за градење на умерено просперитетно општество во сите погледи. По основањето на Нова Кина, воспоставувањето на основниот социјалистички систем и унапредувањето на социјалистичката конструкција поставија цврста основа за градење на умерено просперитетно општество во сите погледи. На почетокот на реформата и отворањето во 1978 година, беше изнесен стратешкиот концепт на „добростоечко општество“. Градењето на добростоечко општество стана конзистентна и амбициозна цел на кинескиот народ, а Кина со релативно заостаната продуктивност во тоа време, направи големи чекори за да биде во чекор со времето.

Претседателот Си Јинпинг ја поведе Кина да го оствари својот голем сон. Во 2012 година, тој свечено изјави дека целта за градење умерено просперитетно општество во сите погледи сигурно ќе се постигне до 100 -годишнината од основањето на Комунистичката партија на Кина. Тој го обедини и поведе кинескиот народ да промовира изградба на економска, политичка, културна, социјална и еколошка цивилизација за да се осигура дека умерено просперитетното општество во сите погледи не само што ги опфаќа сите домени, туку и ги опфаќа сите популации и региони и промовира заеднички развој на урбаните и руралните области.

Кина го подигна животниот стандард на својот народ од егзистенција пред 72 години до општ просперитет. Кина ја изгради најголемата мрежа за социјално осигурување во светот, вклучувајќи пензија, медицинска нега, надоместоци за преживување и домување со основно медицинско осигурување кое опфаќа 1,3 милијарди луѓе, што значително ги подобри јавните здравствени и медицински безбедносни способности.

Тоа е чудо што свети низ аналите на историјата да се изгради умерено просперитетно општество со економски просперитет, политичка демократија, културен развој, социјална хармонија, здрава екологија и среќа на луѓето како приоритет, во услови на длабоки промени во светот и пандемијата на Ковид-19. Второ, градењето на умерено просперитетно општество во сите погледи даде голем придонес за глобалното намалување на сиромаштијата.

Кина е најголемата земја во развој во светот и отсекогаш била моќен промотор за намалување на сиромаштијата во светот. Во 1949 година, непосредно по основањето на Народна Република Кина, тогашниот претседател Мао Це Тунг му објави на светот дека Централната народна влада на Народна Република Кина ќе ги поведе луѓето од целата земја да ги надминат сите тешкотии, да извршат сеопфатна економска и културна конструкција и да ја избришат сиромаштијата и незнаењето за постепено подобрување на материјалниот и културниот живот на луѓето.

Партијата ги организираше луѓето да станат самоуверени, енергични и реорганизирани, поставувајќи цврста основа за ослободување од сиромаштијата и подобрување на животот на луѓето. По реформата и отворањето во 1978 година, тогашниот претседател Денг Ксијаопинг постојано потенцираше дека причината зошто ние се боревме со децении е за да се елиминира сиромаштијата. Кина спроведе обемно, планирано и организирано ублажување на сиромаштијата, и развој и постигна невидени големи достигнувања.

Ублажувањето на сиромаштијата е крајна задача за градење на умерено просперитетно општество во сите погледи. Претседателот Ши Јинпинг јасно изјави дека клучот за добростоечкиот живот лежи во тоа дали сиромашните селани можат да се ослободат од сиромаштијата и вети дека никогаш нема да оставиме сиромашна област или сиромашни маси зад себе.

Тоа ja отвори увертиратa за ублажување на сиромаштијата во новата ера. Во однос на степенот на намалување на сиромаштијата, според меѓународниот стандард на Светска банка за сиромаштија од 1,9 американски долари по лице дневно, повеќе од 800 милиони луѓе во Кина се извлечени од сиромаштија од реформата и отворањето, што претставува повеќе од 70% од глобалното население за намалување на сиромаштијата во истиот период.

Во однос на брзината на намалување на сиромаштијата, во текот на 8 години од 2012 година, просечно повеќе од 10 милиони луѓе се извлечени од сиромаштија секоја година. Кина ја постигна целта за намалување на сиромаштијата од Агендата на Обединетите нации за одржлив развој 2030 година 10 години пред предвиденото.

Во однос на консолидацијата на резултатите за намалување на сиромаштијата, до крајот на 2020 година, сите 832 окрузи погодени од сиромаштија се извлечени од сиромаштија и речиси 100 милиони рурални сиромашни луѓе се ослободија од сиромаштијата според сегашните стандарди. Продолжуваме ефикасно да ги поврзуваме ублажувањето на сиромаштијата и ревитализацијата на руралните средини и да го подобруваме механизмот за редовна помош за населението со ниски приходи во руралните области за да се постигне целта за силна земјоделска индустрија, убави села и богати земјоделци.

Трето, градењето на умерено просперитетно општество во сите погледи, го пишува најубавото поглавје за мирниот развој на светот. Кина е посветена на патот на мирниот развој, изгради умерено просперитетно општество во сите погледи и даде голем придонес за мирниот развој на светот. Кина успева да нахрани речиси 20 проценти од светското население со само 9 проценти од обработливото земјиште на планетата.

Додека работи на градењето на умерено просперитетно општество во сите погледи, Кина прави големи напори да го зајакне управувањето со животната средина и да ја исполни својата меѓународна заложба за намалување на емисиите на јаглерод до 2020 година пред предвиденото. Покрај тоа, се обврза дека ќе ги зголеми емисиите на јаглерод пред 2030 година и ќе постигне неутралност на јаглеродот до 2060 година.

Проектите, како што се вселенската лабораторија „Тиангонг“, истражувањето во длабочините на морето, сателитскиот навигациски систем „Беиду“, телескопот „Тјанјан“ (ФАСТ), авионот „Ц919“ и најголемата оперативна мрежа во светот 5G, инјектираа нов импулс за иновации и економски раст на светот. Кина го подобри нивото на отворање кон светот и стана трговски партнер со повеќе од 130 земји. Иницијативата Појас и пат донесе нови развојни можности за сите земји, промовираше размена и меѓусебно учење помеѓу различни цивилизации и мирен развој на светот.

Градењето на умерено просперитетно општество ќе биде од корист за сите земји во светот. Претседателот Си Јинпинг предложи и промовираше изградба на заедница со заедничка иднина за човештвото. Развојот на Кина не е копија на подемот на традиционална голема сила, ниту пак е препечатување на хегемонијата на силна нација. Тоа е придобивка и за Кина и за светот. Од основањето на Народна Република Кина пред 72 години, Кина никогаш не предизвикала војна или окупирала педа туѓа земја.

Кина е посветена на застапување за заемно корисен и win-win развој. Соочена со пандемијата на „Ковид-19“ во 2020 година, Кина постигна големи стратешки резултати во превенција од епидемијата. Кина обезбеди анти-епидемиски материјали за повеќе од 150 земји и обезбеди вакцини за повеќе од 100 земји и меѓународни организации. Кина беше единствената голема економија што регистрираше позитивен раст во 2020 година.

Кина е најголемиот придонесувач за светскиот економски раст во текот на 15 последователни години од 2006 година. БДП на Кина скокна од 67,91 милијарди јуани во 1952 година на 101,6 трилиони јуани во 2020 година, што претставува 17% од вкупниот БДП во светот. Развојот на Кина дава нови можности за светскиот развој.

Четврто, градењето на умерено просперитетно општество во сите погледи го проширува новиот пат на човековиот општествен развој.

Градењето на умерено просперитетно општество во сите погледи е голем придонес за човечкото општество. По основањето на Нова Кина, од голема земјоделска земја со голема популација и заостанат економски развој, го започна процесот на индустријализација, постепено скокајќи од земја со ниски приходи во земја со среден приход, а потоа во горна средна земја со приходи, завршувајќи за неколку децении процесот на индустријализација низ која минаа развиените земји стотици години, и зголемување на БДП по глава на жител од неколку десетици долари во раните денови на Нова Кина на повеќе од 10.000 американски долари во 2020 година. Како голема земја во развој која сочинува скоро една петтина од светското население, Кина оствари умерен просперитет и почна да се движи кон целта да стане модернизирана сила, отворајќи нова трага за човечкото општество да постигне модернизација. Тој нуди нова опција за другите земји и нации кои сакаат да го забрзаат својот развој, зачувувајќи ја својата независност.

Градењето на умерено просперитетно општество во сите погледи, создава ново подрачје на демократска политичка конструкција. Правата на луѓето за постоење и развој се добро заштитени, придонесувајќи за заедничко почитување и заштита на човековите права, што покажува дека патиштата до среќата не се сите исти и дека сите народи имаат право да избираат сопствени развојни патеки и политички системи. Кина спроведе демократски избори, консултации, донесување одлуки, управување и надзор во согласност со законот, почитувајќи ја демократијата во целиот процес. Кина во својот устав напиша „почитување и заштита на човековите права“ и „законодавна демократија за целиот процес“. Кина активно се ангажира во меѓународни потфати за човекови права и потпиша 26 меѓународни инструменти за човекови права. Кина ги носи заедничките човечки вредности за мир, развој, правичност, правда, демократија и слобода. Се стреми кон соработка, а не конфронтација, отворање наместо изолација и взаемна корист отколку игра со нула сума. Се противи на хегемонијата и политиката на моќ и го промовира развојот на демократијата соодветна на нејзините национални услови.

Петто, градењето на умерено просперитетно општество во сите погледи отвора светла иднина на заеднички просперитет.

Кинеската нација е голема нација. Меѓутоа, по Опиумската војна од 1840 година, Кина се најде во полуфеудално и полуколонијално општество и претрпе тешкотии без преседан. Од своето основање, Комунистичката партија на Кина ја презеде историската мисија да постигне национално подмладување. Од основањето на Нова Кина, особено од реформата и отворањето, таа се фокусираше на задоволување на основните потреби на луѓето, остварување умерен просперитет и модернизација и го водеше напредокот на националниот развој и модернизација. Кога луѓето беа генерално пристојни, Кина постави цел да изгради умерено просперитетно општество до 100 -годишнината од основањето на Комунистичката партија на Кина и да изгради модерна социјалистичка земја до 100 -годишнината од основањето на Нова Кина, што се двете цели на стогодишнината.

Во својата изјава на Генералната дебата на 76 -то заседание на Генералното собрание на Обединетите нации, претседателот Си Џинпинг истакна дека „Кина отсекогаш работела на заштита на мирот во светот, придонес за глобалниот развој, зачувување на меѓународниот поредок и обезбедување јавни добра“. Кинеската нација се трансформираше од нација која е во процес на „венење“ во просперитетна и голема нација која е во процес на подмладување. Бидејќи Кина го поддржуваше и развиваше социјализмот со кинески карактеристики и водеше координиран напредок во материјална, политичка, културно-етичка, социјална и еколошка смисла, ние инициравме нов и уникатен кинески пат кон модернизација и создадовме нов модел за човечки напредок. Започнувајќи пат кон целосна изградба на модерна социјалистичка земја и промовирање заеднички просперитет со висококвалитетен развој, Кина ќе реализира социјалистичка модернизација до 2035 година и ќе се развие во голема и модерна социјалистичка земја до средината на 21 век. За иднината, Комунистичката партија на Кина ќе го води кинескиот народ кон уште поамбициозни цели, давајќи поголем придонес во заедничката работа за изградба на заедница со заедничка иднина за човештвото и подобар свет за сите.

Џанг Ѕуо, кинески амбасадор во Република С. Македонија по повод Националниот ден на Народна Република Кина