Во Италија воведени аларми за автомобили за родителите да не ги забораваат децата


Во Италија од денеска стапи во сила одлука според која родителите на мали деца мора да постават аларми на детските седишта во автомобилите, со цел расеаните возрасни да не ги забораваат децата во возилото.

Одлуката на Министерството за транспорт е донесена за да се спречи смрт на деца, како што се случи пред два месеци во Сицилија, кога татко заборави да го остави детето во градинка и пет часа го остави во жежок автомобил.

Алармните уреди мора да емитуваат аудио и визуелни сигнали што можат да се слушнат и видат внатре и надвор од возилото.

Алармот се огласува кога детето е оставено во автомобилот.

Одлуката се однесува на седишта за автомобили за деца помали од четири години.

Оние што нема да го почитуваат ова правило ќе бидат казнети со парична казна од 326 евра и ќе им бидат одземени бодови на возачката дозвола

Вести

На протестите во Боливија досега има 23 убиени луѓе

Четири луѓе беа убиени вчера во протестите во Боливија со што бројот на жртви од почетокот на кризата во крајот на октомври се најмалку 23, соопшти Интерамериканската комисија за права на човекот. „Од петокот досега […]

Бизнис

Стопанственици бараат увоз на работници од странство

Дали Министерството за труд и социјална политика размислува за увоз на работна сила од трети земји, бидејќи нашата заминува и дали државата е фокусирана на ослободување на законската регулатива за ангажирање на работници од странство, […]

Вести

Кофинансираните специјализанти за утре најавија протест, за Филипче нивното барање е легитимно

Група од 130 лекари на кофинансирана специјализација за утре најавија протест пред Министерството за здравство, на кој ќе го изразат своето незадоволство од условите и договорите по кои работат.  Како причина за протестот го наведуваат […]