ОАЕ објавија фотографија од Марс снимена од сондата Амал


Обединети Арапски Емирати (ОАЕ) денеска ја објавија првата фотоградија од Марс, снимена од нивната сонда што кружи околу Црвената планета.На фотографијата снимена на 10 февруари се гледа северниот пол на Марс, како и најголемиот вулкан на планетата, Олимп Монс.

Фотографијата е снимена од сондата Амал (надеж).

Сондата на 9 февруари влезе со орбитата на Марс, што е голем успех за првата вселенска мисија од арапскиот свет.