Euronews: Worst air quality in Europe = Macedonia!


Worst air quality in Europe = Macedonia. Ние си знаеме, си дишеме, сега и Европа нè научи. Без меѓународен пристиок ништо не правиме, па да се надеваме дека ова ќе помогне да ја притиснат нашата Влада сериозно да му пристапи на решавањето на проблемот, со рокови и мерки. Со децении се влечеме и секоја година истото го слушаме “проблемот е комплексен, не може преку ноќ да се реши”. До сега најкомплексен да беше, ќе се решеше ако се работеше на случјот. Ама кај нас еден извештај до каде е имплементацијата на мерките, заклучоците од пред една година донесени на Владина седница не може да се добие, одговори на наши прашања поставени пред повеќе од два месеци не се добиваат, не па да се реши загадувањево. Вака, ќе си го слушаме рефренот со кој генерации пораснаа, дека проблемот е комплексен и не може преку ноќ да се реши. А од надвор ќе се чудат како една толку мала земја, која нема ни 2 милиони жители не може да преземе мерки и го реши проблемов.

(Видеото е преземено од euronews https://www.youtube.com/watch?v=78xDmfOdJf0)

Вести

На протестите во Боливија досега има 23 убиени луѓе

Четири луѓе беа убиени вчера во протестите во Боливија со што бројот на жртви од почетокот на кризата во крајот на октомври се најмалку 23, соопшти Интерамериканската комисија за права на човекот. „Од петокот досега […]

Бизнис

Стопанственици бараат увоз на работници од странство

Дали Министерството за труд и социјална политика размислува за увоз на работна сила од трети земји, бидејќи нашата заминува и дали државата е фокусирана на ослободување на законската регулатива за ангажирање на работници од странство, […]

Вести

Кофинансираните специјализанти за утре најавија протест, за Филипче нивното барање е легитимно

Група од 130 лекари на кофинансирана специјализација за утре најавија протест пред Министерството за здравство, на кој ќе го изразат своето незадоволство од условите и договорите по кои работат.  Како причина за протестот го наведуваат […]